Linkovi

Politička prepreka članstvu Srbije u Partnerstvu za mir ostaje gde je i bila


U sedištu NATO tvrde da se politika prema Srbiji nije promenila- da se i dalje insistira na punoj sradnji sa Hagom kao uslovu za Partnerstvo za mir. Međutim, potvrđuju i da su u toku konsultacije pred samit u Rigi, konsultacije koje bi mogle dovesti do novih odluka i promene politike.

Zvanični stav vojnog saveza se nije promenio kada je u pitanju uslov prijema Srbije u Partnerstvo za mir - puna saradnja sa Hagom, što podrazumeva hapšenje i transfer u Hag Ratka Mladića. Portparol vojnog saveza, Džejms Apaturai:

"Trenutno nema promena u politici - odnosi Srbije i NATO su zaista duboki, posebno na vojnom polju, sve više se sada koncentrišemo na partnerstvo, tako da naše redovne konsultacije su svakodnevna pojava. Ali, ovoga trenutka politička prepreka članstvu Srbije u Partnerstvu za mir ostaje gde je i bila- reč je o punoj saradnji sa haškim sudom".

Ipak, NATO zvaničnik priznaje da su u toku razmene mišljenja koje bi mogle dovesti do toga da se Srbiji i ostatku balkanske čekaonice pred Partnerstvom- BiH i Crnoj Gori, sa predstojećeg samita u Rigi uputi dogoočekivana pozivnica:

" Reč je o razgovorima kakvi se uvek vode i koji su važni jer bi puna saradnja značila da bi smo mogli da uradimo šta i želimo - da vidimo Srbiju u partnerstvu za mir. Za tri nedelje imamo samit u Rigi gde će se razgovarati o angažovanju NATO na celom balkanskom području - Srbiji, BiH i Crnoj Gori, o tri države koje žele da se priključe savezu kao punopravni članovi. Sve će biti razmatrano, ali ne znam da li će se doneti neka odluka ili će doći do promene politike. Reč je o razgovorima koji su upravo počeli unutar NATO ali mogu reći da trenutno politika nije promenjena- da bi smo videli Srbiju u Partnerstvu za mir, neophodna je puna saradnja sa Hagom".

Portparol Saveza ukazuje na značaj znakova kakvi bi mogli doći od strane srpskih vlasti, jasno izražene namere da se Ratko Mladić konačno uhapsi i prebaci u Hag:

" Hapšenje Ratka Mladića, reč je kakvu međunardona zajednica i haški tužilac žele da čuju. Čuo sam njene prigovore da takva reč još nije upotrebljena. Međutim, reči su reči, akcija je akcija, i planovi, ako se ne provode, ne mogu biti kamuflirani rečima. Drugim rečima, šef haških tužitelja bi želela da vidi Mladića u Hagu i mislim da sve NATO nacije dele tu želju".

XS
SM
MD
LG