Linkovi

Ponoš izrazio nadu da će Srbija biti primljena u Partnerstvo za mir


Vlasti u Beogradu veruju da bi Srbija na samitu NATO u Rigi krajem ovog meseca mogla biti primljena u Partnerstvo za mir.

Ministar odbrane Zoran Stanković izrazio je očekivanje da će Srbija postati članica tog NATO programa i zatim ocenio da mu je kao građaninu neprijatno što je Srbija jedna od tri evropske države koje nisu članice Partnerstva partnerstva za mir.

Međutim, direktor Direkcije za planiranje snaga NATO-a Frank Boland ne deli optimizam ministra Stankovića. Uslovi za članstvo nisu se promenili, dakle puna saradnja sa Haškim tribunalom, a trenutno, procena je takva da Srbija ne čini dovoljno kada je u pitanju saradnja sa Tribunalom, rekao je Boland.

Zastupnik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, Zdravko Ponoš takođe je izrazio nadu da će Srbija biti primljena u Partnerstvo za mir i istakao da može da garantuje da vojska organizovano ne učestvuje u zaštiti bilo kog haškog begunca, i naglasio da u Vojsci nije dominantna priča o haškom beguncu Ratku Mladiću kao velikanu. Ponoš smatra da prijem Srbije u Partnerstvo za mir najmanje zavisi od vojske i da ima veze sa ispunjavanjem obaveza prema Haškom tribunalu, s Kosovom i sa izborima u Srbiji.

XS
SM
MD
LG