Linkovi

SAD podržavaju pristupanje Crne Gore u Partnerstvo za mir


Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju zahtjev Crne Gore za pridruženje programu Partnerstvo za mir, kao i cilj da postane članica NATO-a i drugih međunarodnih institucija, saopštio je državni sekretar Donald Ramsfeld u pismu koje je danas američka vojna delegacija uručila crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću.

U delegaciji SAD-a bili su članovi ekspertskog tima Pentagona i novopostavljeni vojni ataše u Podgorici Aleksandar Milutinović. Dolazak ekspertskog tima i postavljanje vojnog atašea, rezultat je, kako je saopšteno, dogovora učinjenog tokom nedavne posjete Ramsfelda.

Vujanović je zahvalio na dosadašnjoj pomoći kao i daljem doprinosu koji će Vojska i vlast SAD dati reformama Vojske Crne Gore.

"Članovi ekspertske grupe obavijestili su Vujanovića da će se u okviru vojne saradnje preduzeti intenzivne aktivnosti da se, u što kraćem roku, pomogne uništavanju viška eksplozivnih sredstava i obezbijedi najveći standard njihovog čuvanja", kaže se u saopštenju.

Vujanoviću je danas uručeno i pismo koje je Ramsfeld uputio građanima Crne Gore.

“Bilo mi je zadovoljstvo što sam bio prvi zvaničnik na nivou Kabineta Predsjednika koji je posjetio slobodnu i nezavisnu Crnu Goru”, navodi se u pismu Ramsfelda, koji ponovo čestita Crnoj Gori nezavisnost.

Ocjenjujući produktivnim razgovore sa Vujanovićem i premijerom Milom Đukanovićem, Ramsfeld saopštava da cijeni želju Crne Gore da doprinese transatlantskoj bezbjednosti i globalnoj borbi protiv terorizma.

“SAD u potpunosti podržavaju zahtjev Crne Gore za pridruženje programu Partnerstvo za mir, kao i njen cilj da postane članica NATO-a i drugih međunarodnih institucija. Takođe očekujemo da ćemo ispuniti zahtjev vaše Vlade da učestvujete u Partnerskom programu Nacionalne garde SAD radi jačanja saradnje u oblasti bezbjednosti između dvije države", navodi Ramsfeld.

On ističe da je "period pred vama prepun obaveza, jer ćete raditi na jačanju demokratije i sprovođenju reformi u Vojsci i ekonomiji".

"Odluke koje donese vaša Vlada trasiraće istoriju Crne Gore u narednim decenijama. Radujemo se saradnji sa vama u ovom procesu i jačanju prijateljstva između naše dvije države”, kaže se u pismu koje je građanima Crne Gore uputio Ramsfeld.

Vesna Medenica skinula oznaku tajnosti s Orlovog leta

Grupa od 14 Albanaca, među kojima su trojica američkih državljana, koju je crnogorska policija uhapsila početkom septembra, trebalo je da se poveže sa bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova i počne terorističke akcije na crnogorskoj teritoriji, saopštila je vrhovna državna tužiteljka Crne Gore Vesna Medenica. Cilj organizacije, čiji su pripadnici lišeni slobode, bio je da se nasilnim putem obezbijedi regionalizacija prostora na kome živi albansko stanovništvo, saopštila je Medenica. Ona je odluila da skine oznaku tajnosti sa postupka koji se vodi protiv osoba uhapšenih u policijskoj akciji Orlov let, kako bi prestala, kako je navela, neutemeljena rasprava manipulacijom činjenica koje su utvrđene u predkrivičnom postupku, čime je stvarana pogrešna slika o opravdanosti akcije i zakonitosti njenog sprovođenja. Medenica je najavila da će biti pokrenut i krivični postupak protiv policijskih službenika, ako se bude utvrdilo da su prekoračili ovlaštenja prilikom sprovođenja akcije u Malesiji.

XS
SM
MD
LG