Linkovi

Polovina ljudi koji su pretrpeli srčani udar ostali invalidi


Neki su potpuno lišeni korišćenja jedne od svojih ruku. Medjutim, jedna nova studija pokazala je da je jedna vrsta fizikalne terapije bolja u uspostavljanju funkcije ruke od uobičajene terapije koju dobija većina pacijenata.

Posle srčanog udara, pacijenti se obično trude da koriste svoju oslabljenu ruku. Medjutim, mnogi i prestanu da se trude, jer je to veoma teško. Nova terapija primorava pacijente kao što je Stiv Stejton da koriste svojuslabiju ruku tako što će nositi rukavicu na svojoj jačoj ruci.

«Terapija sa rukavicom je vizuelni i fizički podsetnik za ne aktiviranje ruke koja nije pogodjena».

Studija o terapiji sa rukavicom objavljena je u časopisu Američkog medicinskog udruženja. Doktor Stiv Vulf sa Imori univerziteta je jedan od autora studije.

»Verujemo da će ova studija potvrditi uspostavljanje terapija kao što je ova kao procedure za tretman, u bolnicama kao i u kućnom okruženju».

Doktor Volf i njegove kolege proučavale su više od 200 pacijenata koji su imali srčani udar, a koji su barem malo mogli da pokreću pogodjenu ruku. Polovini od tih pacijenata data je uobičajena terapija. Druga polovina imala je terapiju rukavice.

«Ustanovili smo 24 odsto poboljšanja u količini aktivnosti pacijenata koji su imali terapiju rukavice, kroz 30 različitih zadataka i 65 odsto poboljšanja u kvalitetu pokreta».

Pacijenti koji su primili terapiju rukavice mogu da rade stvari brže i lakše sa svojom slabijom rukom. Teodor Augustis je preživeo udar i to objašnjava ovako.

«Ako ste imali srčani udar, ako imate bilo kakav osećaj u ruci, ako je ne koristite, izgubićete je».

Istraživanje je pokazalo da je on u pravu.

XS
SM
MD
LG