Linkovi

Starije žene sposobne koliko i mladje da rode dete


Starijim muškarcima se obično čestita za očinstvo kasnije u životu, a šta je sa starijim majkama? Njihove trudnoće često nailaze na neodobravanje i izazivaju javne debate o medicinskim i etičkim aspektima o poradjanju starijih žena. Medjutim, nova studija koju su uradili naučnici u Kaliforniji mogla bi da promeni takvo mišljenje.

Godinama su žene u svojim pedesetim ili čak šezdesetim godinama koristile tretmane za veštačku oplodnju kako bi ostale u drgom stanju. Vest o Rumunki Adrijani Ilijesku, obišla je svet kada se ona porodila u 66. godini života. Kada su Betsi Najderman i njen suprug dobili bebu kada je ona imala 50 godina, ona je bila iznenadjena nekim od reakcija.

«Bilo je ljudi koji su bili oduševljeni. A, bilo je i onih koju su bili veoma uznemireni. Prišao mi je čovek kojeg nisam poznavala, bio je na toj zabavi, i rekao da misli da je odvratno to što sam trudna u mojim godinama,» kaže Betsi.

Ovaj par već ima devetogodišnjeg sina. A, Betsi kaže da nije smatrala svoje godine smetnjom.

«Imala sam mnogo vremena da razmišljam o sebi i onome što želim u životu. Srećna sam zato što mi se sve desilo kasnije u životu i osećam se kao da imam više energije sada nego što sam imala u svojim dvadesetim i tridesetim,» kaže ona.

I to je upravo ono što su istraživači na univerzitetu Južne Kalifornije ustanovili. Oni su obavili istraživanje istraživali na ženama u tridesetim, četrdesetim i predesetim godinama koje su imale tretmane za oplodnju. Doktorka En Stajner.

«Zaključak je, da one majke koje su zatrudnele posle pedesete godine nisu patile više od roditeljskog stresa od mladjih majki koje su zatrudnele u četrdesetim ili tridesetim godinama.»

Doktor Stajner sugeriše da je surevnjivost prema starijim majkama možda više bazirana na predrasudama nego na dokazima da su te žene loši roditelji. Merilin Nolan rodila je blizance kada joj je bilo 55 godina.

«Svi misle da su to naši unučići, a ja se i ne trudim da objašnjavam većini ljudi.»

Istraživači još nisu ispitivali kako na decu utiče činjenica da imaju starije majke. Medjutim, jedna ranija studija univerziteta Južna Kalifornija pokazala je da su starije žene isto toliko sposobne koliko i mladje da rode dete. Od 1990. godina, Ričard Polson predvodio je istraživanje na starijim majkama koje su koristile veštačku oplodnju kako bi ostale u drugom stanju.

«Starija materica je sposobna da odgovori i prihvati trudnoću i da je iznese,» kaže doktor Polson.

On dodaje da nema razloga da se žene preko 50 godina starosti isključe iz tretmana za veštačku oplodnju samo na osnovu godina. Doktor Polson kaže da su starije majke obično zdrave i u dobroj formi.

XS
SM
MD
LG