Linkovi

Američka štampa o presudi Sadamu Huseinu i izborima za Kongres


Iako fotosi sa izricanja presude Sadamu Huseinu dominiraju prvim stranicama današnjih listova, od tekstova preovladjuju izveštaji u vezi sa sutrašnjim delimičnim izborima za Kongres. Kako piše list Boston gloub, presuda Sadamu Huseinu samo je poslednji od niza dramatičnih dogadjaja koji bi mogli da utiču na njihov ishod, dok demokrate i republikanci lansiraju čitave rafale televizijskih poruka u nastojanju da podstaknu birače na glasanje. Ali kako dodaje Vol strit džornel, ovoga puta rezultat bi mogao u većoj meri nego ranije da zavisi od upravo tih, stranački neopredeljenih birača.

List Atlanta džornel konstitjušn uočava i jedan nov trend u predizbornoj kampanji - takozvane mikrooglase, precizno usmerene ka pojedinačnim biračima. Kako kaže list, birači nisu više zasuti samo televizijskim porukama i telefonskim pozivima, već su i njihovi sandučići za elektronsku poštu bukvalno prenatrpani porukama. U oblastima u kojima ankete nagoveštavaju tesnu trku, stranke troše ogromna sredstva boreći se za svaki pojedinačni glas, kaže taj list.

Los Andjeles tajms piše da takvu taktiku više koriste republikanci, dok demokrate nastoje da iskoriste rasprostranjena nezadovoljstva. Na primer, kaže list, jevrejski glasači dobili su letak o borbama izmedju Izraela i Hezbolaha, latinoamerikanci su slušali telefonske poruke o Fidelu Kastru, a penzioneri o socijalnom osiguranju. S druge strane, kaže Los Andjeles tajms, poruka demokrata je jednostavna: Irak je u haosu i vreme je za promene. Pitanje je, kaže list, koja će se od ovih taktika pokazati delotvornijom.

Na kraju, da ne bude baš sve o politici, Njujork tajms izveštava da su neke samousluge počele da same rangiraju pakovanu hranu i preradjevine po tome koliko su zdravi. A kako piše list, ocene se često znatno razlikuju od onoga što proizvodjači stavljaju na tegle i kutije. Na primer, u jednoj takvoj samousluzi, od 27 hiljada proizvoda, 77 odsto dobilo je najnižu ocenu, uključujući mnoge - ako ne i većinu - onih koji se oglašavaju kao zdravi. Loše ocene podeljene su zbog pervisokog procenta soli, šećera ili zasićenih masti.

XS
SM
MD
LG