Linkovi

Kesić: Beograd želi da kupi malo vremena da bi odgodio rešenje za Kosovo


Politički analitičar u vašingtonskoj firmi “Global konsaltants” Obrad Kesić u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem osvrnuo se na reagovanje Vašingtona na usvajanje novog ustava Srbije i kako bi se najavljeni predsednički i parlamentari izbori mogli odraziti na pregovore o Kosovu.

Kesić: Mislim da je portparol Stejt departmenta jasno izneo zvanični stav SAD, kao i druge američke institucije, da novi ustav predstavlja dobar korak napred u pogledu demokratizacije Srbije. SAD sada misle da je vreme da Srbija obrati pažnju na odluku koja se očekuje od izaslanika UN Ahtisarija, i vide sadašnji momenat kao jednu malu pauzu i jedan korak napred prema cilju koji je Srbija imala od samog početka tranzicije posle pada režima režima Slobodana Miloševića.

Glas Amerike: Koji bi bili najdelotvorniji argumenti kojima bi Srbija trebalo da izadje pred Vašington i Brisel u odbrani Kosova?

Kesić: U suštini, pravna argumentacija je potpuno na strani Srbije. Kada američki studenti pohadaju pravni faklutet njih uče da kada je zakon na strani pravnika, onda treba da se koristi argumentacija vezana za zakon, a kada nije, onda se udara o sto. I takva situacija je malo obrnuta što se tiče Srbije. Pavna argumentacija je potpuno na strani te zemlje. Mi imamo pravno rešenje, odnosno okriv za raspad stare Jugoslavije, koji se zasniva na odlukama Badenterove komisije, a sada odjednom Evropska unija, u čije ime je ta komisija radila, dakle EU i Amerika, hoće da okrenu ledja tom okviru i da maltene kažu da taj okvir ne postoji. Prema tom okviru, jasno se kaže da Kosovo nema pravo na samoopredeljenje, na nezavisnost. Mi sada poptuno menjamo oblik pravnih rešenja i okivira, koji su doveli do Dejtonskog sporazuma i sadašnje stabilne situacije na Balkanu. Zbog toga mislim da će posledice da budu teške, a to znači nestabilnost i niz raznih sukoba na Balkanu narednih 10 do 15 godina.

Glas Amerike: Gledano iz Vašingtona, šta bi najavaljeni predsednički i parlamentarni izbori u Srbiji značili za pregovore o Kosovu?

Kesić: Trenutno ništa. Beograd želi da kupi samo malo vremena da bi odgodio odluku o budućem rešenju za Kosovo. Amerikanci su jasno izneli stav da su spremni da čekaju jedno malo odredjeno vreme da bi izbori bili organizovani što pre, krajem decembra, a posle da se odluka o Kosovu donese negde počektom iduće godine, tako da bi ta, nova demokrtska vlada mogla da prihvati rešenje koje sada nije prihvaćeno. Mi ne očekujemo da će se i posle izbora naglo promeniti politička slika Srbije, što znači da ćemo imati demokratski blok koji će da ima mandat i da proba da sastavi vladu, a ja bi Americi i Evropi postavio pitanje da li stvarno misle da bi posle izbora, ono što ranije nije bilo prihvatljivo, sada postalo prihvatljivo.


XS
SM
MD
LG