Linkovi

Danas vam predstavljamo film «Copying Beethoven»


Jedan od najčuvenijih kompozitora klasične muzike i njgeovo poslednje veliko delo bili su inspiracija poljskoj reditelji Agnješki Holand da napravi istorijsku dramu «Copying Beethoven».

Radnja filma dešava se u Beču, ranih 1820-ih. Ludvig Van Betoven muči se da završi svoju devetu simfoniju, za koju i sam veruje da će biti njegovo životno delo. U pokušaju da pomogne bolesnom i gluvom maestru, njegov izdavač traži studenta muzike koji bi kopirao orignalne note. Mlada Ana Holc oseća veliko stahopoštovanje u prisustvu muzičkog genija, ali mu bez obzira na to kaže ono što misli.

Maestro i njegova studentkinja kroz muziku ostvaruju jedan poseban odnos. Ona mu pomaže da završi započeti rad i diriguje premijernim izvoođenjem 1824. godine.

Svaki muzički početnik i ne samo oni, imali su priliku vide portret Betovena, na kome čuveni kompozitor izgleda prilično strogo. Ed Harisu, koji glumi Betovena u filmu, kaže da mu je ta slika bila u mislima i da je morao da se uhvati u koštac sa njom ne bi li dobro odradio posao.

«Morate da odate poštu toj slici jer je to nešto što svi ljudi znaju, mađutim najvažnije od svega je da je on ljudsko biće. Bez obzira na to što je možda najveći muzičar koji je ikada postojao na ovoj planeti, on je živeo, disao i hodao po zemlji. Morate da se spustite na zemlju, pokušate da shvatite kako je živeo i date sve od sebe da obavite što bolji posao».

S druge strane, lik Ane Holc, koju igra Nemica Dajen Kruger, potpuno je izmišljen.

«Mogla sam da se poistovetim sa njom, oćčigledno se radi o ženi iz tog vremena, ali je na neki način i moderna. Ona zaista zna šta želi u životu i dolazi u situaciju koja bi mogla da se uporedi jedino sa mladom ženom iz našeg vremena, koja se upoznaje sa, recimo Mika Džegera. Ona ima strahopoštovanje prema njemu, ali se isto tako trudi da nauči što više, kao što i ona na kraju uči nešto od nje».

Rediteljka Anješka Holand tretira muziku kao poseban lik u filmu, a izmišljeni odnos betovena i Ane smatra sredstvom da se bolje razume karakter čoveka koji je stvorio muziku.

«Poenta filma je da se nauči nešto o muzici, ali i o čoveku … Da se priđe što bliže i muzici i čoveku koji ju je stvorio.»

Scenario je film «Copying Beethoven» napisali su Kristofer Vilkinson i Stiven Rajvel (Rivele). Film je sniman u Mađarskoj, na lokacijama u Budimpešti koje su korišćene da se dočara Beč iz 19. veka.


XS
SM
MD
LG