Linkovi

Kofi Anan krajem godine napušta položaj generalnog sekretara UN


Kofi Anan, inače državljanin Gane, 1. januara, 1997, počeo je prvi mandat generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Na tom položaju je zamenio Egipćanina Butrosa Butros-Galija. Generalna skupština ga je imenovala na drugi petogodišnji mandat od 1. januara, 2001. do kraja decembra ove godine.

Njega će na tom položaju zameniti južnokorejski diplomata Ban Ki Mun. Osvrćući se na njegov rad, mnogi stručnjaci kažu da Anan odlazi sa položaja sa mešovitim legatom. S jedne strane, bio je uzdržano dostojanstven kao energični zagovornik prava pojedinaca, razvoja u svetu i siromašnih - zbog čega su ga čak nazivali ”savešću međunarodne zajednice“. Kofi Anan i Ujedinjene nacije su 2001. podelili Nobelovu nagradu za mir. Nobelov komitet ga je nagradio, kako je navedeno, zbog toga što je ”udahnuo novi život toj organizaciji“ i naglasio ”obaveze Svetske organizacije u pogledu ljudskih prava“. Sa druge strane, stručnjaci smatraju da Anan nije bio u stanju da navede države-članice da se usaglase u pogledu reformi. Isti stručnjaci ukazuju da je Ananov ugled narušen skandalom u vezi sa iračkim programom razmene nafte za hranu. Majkl Dojl, bivši pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i Ananov savetnik, kaže da je on bio na čelu organizacije u periodu u kojem su Ujedinjene nacije ponovo postale relevantne.

”Ujedinjene nacije su bile marginalizovane tokom Hladnog rata. Nakon toga, ceo međunarodni sistem se promenio i uloga Svetske organizacije se uveliko povećala. Što je još važnije, Anan je bio otelotvorenje nove vizije prema kojoj međunarodna zajednica nije samo fikcija, već je zasnovana na izvesnim zajedničkim principima ljudskih prava, saradnje i poštovanja nacionalnog samoopredeljenja, kao i na zajedničkom programu rešavanja svetskih problema.“

Donald Stajnberg, stručnjak Ujedinjenih nacija u Međunarodnoj kriznoj grupi, kaže da je Kofi Anan igrao nekoliko različitih uloga.

”S jedne strane bio je oči, uši i savest međunarodne zajednice suočene sa genocidom, ratnim zločinima i kršenjem ljudskih prava, istovremeno pokušavajući da bude prvi diplomata sveta voljan da ugrozi sopstveni ugled da bi bi rešio najteže svetske probleme.“

Kofi Anan je 1997. započeo prvu inicijativu za reformu pod nazivom ”Obnova Ujedinjenih nacija“. Njen vrhunac je bio svetski samit septembra prošle godine u Njujorku. Taj skup je organizovan ne samo da bi se obeležila 60. godišnjica Ujedinjenih nacija, nego i da bi se usvojile obimne reforme koje bi učinile Svetsku organizaciju spremnijom da reaguje na međunarodne krize. Stručnjaci navode da su rezultati tog samita mešoviti, jer je sa jedne strane osnovan Savet za ljudska prava i usvojen važan princip intervenisanja u slučaju genocida, dok s druge strane države-članice nisu uspele da prošire Savet bezbednosti - što je ključna reforma za koju se zalagao Kofi Anan. Države-članice takođe nisu uspele da definišu terorizam i nisu se pozabavile problemom širenja nuklearnog oružja. Stoga mnogi stručnjaci navode da su reforme Kofija Anana u velikoj meri neostvarene. Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Brent Skoukroft kaže da je izveštaj nezavisne komisije o široko rasprostranjenoj korupciji u Ujedinjenim nacijama naneo štetu Ananovoj reputaciji. Anan je međutim preuzeo ličnu odgovornost za taj neuspeh, rekavši da su zaključci u pomenutom izveštaju ”duboko uznemirujući“. Stručnjaci navode da Kofi Anan ostavlja svom nasledniku - južnokorejskom diplomati Banu Ki Munu - Ujedinjene nacije u jeku promena. Njegov izazov je da sprovede proces reforme koji je Kofi Anan započeo i istovremeno se pozabavi nekim od najvažnijih svetskih problema poput Bliskog istoka, severnokorejskog programa nuklernog oružja i navodne želje Irana da se domogne takvog oružja.

XS
SM
MD
LG