Linkovi

Objavljivanje video snimaka sa skupova kandidata na internetu


Tokom ovogodišnje predizborne kampanje više kandidata nego ikada ranije oslanja se internet da bi uspostavilo kontakt sa biračima, popularisalo svoje platforme, i, naravno, napadalo svoje protivnike. Metod koji se ove godine posebno često koristi je i objavljivanje video snimaka sa skupova kandidata na internetu.

Džordž Alen je republikanski senator iz Virdžinije koji se takmiči za reizbor. Očekivao se da će on ne samo lako ponovo pobediti na ovim izborima već da će biti i potencijalni budući kandidat za predsednika. Medjutim, to je bilo pre nego što je na popularnom veb sajtu “YouTube” objavljen video snimak na kojem Alen koristi jednu opskurnu rasističku uvredu obraćajući se snimatelju koji je radio za njegovog protvnika.

“Dakle dobrodošli, zaželimo dobrodošlicu svima i ovom makaki ovde, dobrodošli u Ameriku i u Virdžiniju.”

Senator Alen je upotrebio reč makaka, koja na nekim mestima znači majmun, da bi označio S. R. Sidarta, Amerikanca indijskog porekla. Za samo nekoliko dana ovaj video snimak, koji je postavljen na internetu, o čemu su izvestili mnogi mediji, dramatičlno je izmenio trku za senatora u Virdžiniji.

Alen je proveo naredne nedelje izvinjavajući se i negirajući da je rasista, ali nije uspeo da neutrališe uticaj ovog incidenta.

“Bio sam ponižen”, kaže S.R. Sidart, koji je pratio Alenovu kampanju za njegovog protivnika, demokratu Džejmsa Veba. Sidartov posao je novo zanimanje u predizbornim kampanjama. Kandidati angažuju snimatelje da prate skupove njihovih protivnika u nadi da će ih uhvatiti u nekom incidentu ili neprijatnosti. Njihovi video snimci se objavljuju na veb sajtovima poput “Youtube-a”, što je praksa koja nije postojala na izborima 2004. godine.

Tokom ovogodišnje predizborne kampanje tv oglasi su i dalje najmoćniji metod uticanja na stavove birača, ali politički eksperti navode da internet postaje sve važnije sredstvo.

Na nedavnoj konferenciji na univerzitetu “Džordž Vašington”, u Vašingtonu, izborni radnici su mogli da čuju savete poslovnih ljudi vičnih internetu, poput Toma Džerejsa, osnivača sajta “Gather-dot-com”.

“U medijskom prostoru dolazi do velikog pomaka – a to je pomeranje od materijala koji prave, kontrolišu i organizuju mediji iz svojih centara, ka materijalu, pa i medijima, koje stvaraju, kontrolišu i organizuju sami korisnici,” kaže Džerejs.

Za političare to može da znači i više amatara snimatelja poput S.R. Sidarta koji prate njihov svaki porket. Stručnjak za internet, Metju Zeblad, kaže da su kandidati sada izloženi pogledu i nadzoru javnosti više nego ikada ranije.

“Nema sumnje da je internet doprineo tome. Mislim da je to pozitivno i kandidati će morati da se naviknu na to.”

Zeblad je potpredsednik firme “RightClick Strategies” koja obavlja konsultantske poslove za korporacije i izborne štabove u vezi sa upotrebom interneta. U sedištu ove firme u Vašingotnu, mladi radnici u 20-im i ranim 30-im godinama zauzeti su dizajniranjem veb stranica za svoje klijente, kao i organizovanjem blog sajtova i e-mail grupa.

Zeblad kaže da kandidati sada troše i više novca za komunikacije na internetu i dodaje da, mada se internet sada koristi uglavnom za prikupljanje novca za predizborne kampanje, njegova upotreba u kampanjama teži postizanju novog cilja. Politički analitičari, kaže Zeblad, smatraju da će pravi test biti kada internet bude u stanju da se takmiči sa televizijom u pridobijanju neodlučnih birača.


XS
SM
MD
LG