Linkovi

Buš na izbornim skupovima na američkom srednjem zapadu


Buš na izbornim skupovima na američkom srednjem zapadu

Do kongresnih izbora u SAD ostaje samo dva dana, a ankete pokazuju da bi opozicione Demokrate mogle da preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom, dok je ishod u Senatu manje izvestan. Predsednik Buš se danas pojavljuje na izbornim skupovima republikanskih kandidata u državama Nebraski i Kanzasu na američkom srednjem zapadu. Neki analitičari predvidjaju da da će Republikanci pretrpeti značajne gubitke uglavnom zbog nezadovoljstva birača ratom u Iraku. Prema nedavnoj anketi tv meže CBS rat u Iraku je najvažnije pitanje za birače, a iza njega slede ekonomija i radna mesta, ilegalna imigracija i terorizam.

Poziv predsedniku Bušu da smeni Donalda Ramsfelda

Četiri nezavisna lista namenjena pripadnicima četiri roda američkih oružanih snaga u sutrašnjem uvodniku pozivaju predsednika Buša da smeni sekretara za odbranu, Donalda Ramsfelda. U uvodniku se navodi da je Ramsfeld izgubio kredibilitet kod vojnih komandanata, vojnika, Kongresa i američkog naroda, kao i da je njegova strategija u Iraku doživela neuspeh, dok je njegova sposobnost da predvodi kompromitovana. Aleks Nil, izvršni urednik jednog od četiri listra “Army Tmes”, izjavio je da uvodnik nema za cilj da utiče na kongresne izbore u utorak već da predstavlja odgovor na nedavnu izjavu predsednika Buša da namerava da zadrži Donalda Ramsfelda na položaju sekretara za odbranu do isteka svog mandata. Portparol Bele kuće kritikovao je objavljivanje uvodnika, dok zvaničnici Pentagona tvrde da američki vojni komandanti u Iraku nisu medju kritičarima sekretara Ramsfelda i da su i dalje predani misiji u toj zemlji.

Ted Hagard priznao da je kriv kako je rekao za »seksualni nemoral»

Uticajni lider evangelističkih hrišćana u Americi, Ted Hagard, priznao je svojim sledbenicima da je kriv, kako je rekao za »seksualni nemoral». U pismu koje je pročitao portparol njegove crkve - takozvane «Crkve novog života», koja ima 14 hiljada vernika, Hagard se izvinio za svoje ponašanje nazvavši sebe prevarantom i lažovom. Njegova izjava objavljena je dan pošto je istražni komitet njegove crkve zaključio da je Hagard bio umešan u, kako je rečeno, «seksaualn nemoralno ponašanje» i smenio ga sa njegove funkcije. Pre nekoliko dana muška prostitutka, Majk Džons, obavestio je američke medije da mu je Hagard redovno plaćao za seks i da je od njega kupio drogu metamfetamin. Posle tih optužbi Hagard je podneo ostavku na položaj lidera američkog Nacionalnog udruženja evangelista. On je ranije negirao Džonsove optužbe, dok je priznao da je od njega kupio metamfetamin, tvrdeći da ga nije upotrebio.


XS
SM
MD
LG