Linkovi

Lanac brze hrane «Mekdonalds» započinje proces velikih promena


Specijalni «Mekdonaldsov» preliv je oduvek bila «nostalgija». Ako upitate bilo koga o prvim sećanjima na «Mekdonald», nema sumnje da ćete čuti priče o prvom poslu, prvim prijateljstvima, prvim biciklističkim vožnjama.

Gde god da ste se našli, «Mekdonalds» u komšiluku je izgledao isto kao i «Mekdonaldsi» širom zemlje. Restoran je zahvaljujući toj familiarnosti postao ikona. Ipak, već neko vreme se priprema novi «Mekdonalds»... Sa plazma televizijskim ekranima, mekanim foteljama i bežičnim internetom, restoran više nije samo – restoran.

«Svi znaju da mi je ovo kancelarija... Ovo je moje mesto», kaže jedna od mušterija.

Svih 13 hiljada «Mekdonaldsovih» restorana u Sjedinjenim Državama, na posletku će ličiti na ovaj u blizini Čikaga. Polovina će biti renovirana do kraja godine. Čak će i ikonički «Mekdonaldsov» krov pretrpeti promene. Dekor usmeren prema deci i bezbedan za decu, sada postaje «odrasliji». Menja se osvetljenje, unose se umetnička dela, pa čak i kamin.

Tvrd, plastični, nepokretan nameštaj, decenijama je projektovan da bude «neudoban». «Mekdonalds» je želeo da mušterije brzo uđu i izađu, da bi mogao da se posluži što veći broj obroka. Ta ideja se sada menja. Novi, moderni, «opušteni» enterijer, mami ljude na dokolicu. Nazovite to «starbaks efektom», receptom koji privlači mlade ljude, sloj mušterija koji je «Mekdonaldsu» najpotrebniji.

«Ljudi danas često jedu van kuće i zbog toga žele da dožive nešto drugačije, ne samo hranu...».

Međutim, ima i onih kojima se novi izgled ne dopada. Budući da veliki broj kupuje ne izlazeći iz svog automobila neki kažu da je novi enterijer besmislen.

«Teško je zamisliti udobnu fotelju u ‘Mekdonaldsu’. Naprosto, ne ide...», kaže jedna od mušterija.

A onda, tu je i pitanje cene – renoviranje košta do milion dolara po restoranu, koji plaća najveći deo troškova, bez obzira što je «Mekdonalds» vlasnik.

«Mislim da bi kompanija trebalo više da uloži u adaptaciju i obnovu pojedinačnih restorana. Ali ‘Mekdonalds’ se ponaša kao neki surovi gazda», kaže savetnik restorana.

U svakom slučaju, to je «gazda» koji može mnogo da izgubi u krajnje kompetitivnoj industriji, koja pravi četiri puta veći promet od na primer filmske industrije. Ipak, odričući se stare «pesme i igre», »Mekdonalds» se nada da će svojim mušterijama dati novi razlog - da se vrate.

XS
SM
MD
LG