Linkovi

Repubikanska stranka gubi podršku hrišćanske konzervativne baze


Evangelističke organizacije, zabrinute zbog nezadovoljstva konzervativnog segmenta društva radom republikanske stranke, motivišu svoje sledbenike da glasaju na predstojećim kongresnim izborima.

Istovremeno nove, progresivne hrišćanske organizacije privlače religiozne birače naklonjene levici. A u međuvremenu, Američka poreska uprava istražuje navodno mešanje crkve u stranačke aktivnosti.

Hrišćanski konzervativci, koji su pomogli da se obezbedi pobeda republikanskog predsednika Džordža Buša na izborima 2004, sebe zovu “biračima koji cene porodične vrednosti”.

Međutim, ove godine mnogi od njih izgleda da nisu motivisani da izađu na izbore. Hrišćanski konzervativci se žale da republikanci u Kongresu nisu održali svoja obećanja u pogledu ograničavanja abortusa ili zabrane brakova homoseksualaca. To potvrđuje i prečasni Luis Šeldon, koji predvodi Koaliciju za tradicionalne vrednosti, vašingtonsku lobističku organizaciju koja predstavlja deset hiljada crkava.

”Republikanci su prevideli svoju bazu i ona im je okrenula leđa“, kaže on.

Čak i pre seksualnog skandala u koji je upetljan republikanski kongresmen Mark Foli, politički analitičari su isticali da je podrška verskih konzervativaca republikancima opala, o čemu govori i Džon Grin, stručnjak za religiju i američku politiku u vašingtonskom ”Pju Forumu za religiju i javni život“.

”Zbog mnoštva razloga u kojem je najmanji pad popularnosti predsednika Buša, postavlja se istinsko pitanje da li će hrišćanski konzervativni birači biti tako oduševljeni kao što su bili na prošlim izborima. Stoga lideri hrišćanskih konzervativnih organizacija stvarno žele da njihove pristalice sačuvaju oduševljenje i izađu na izbore u velikom broju“, kaže Grin.

Jedan od načina je okupljanje opozicije na osnovu protivljenja braku osoba istog pola.

”Tu vidimo da je Amerika negde između verskih i homoseksualnih sloboda”, kaže Toni Perkins, lider konzervativnog Saveta za istraživanje porodice, koji je nedavno bio pokrovitelj skupa na kojem je ovde u Vašingtonu učestvovalo skoro dve hiljade “birača koji cene porodične vrednosti“.

Na skupu se raspravljalo i o tome kako navesti vernike da glasaju i kako ubediti pastore da propovedaju društveno konzervativne teme.

”To su suštinski duhovne bitke u kojima učestvujemo. Potrebni su nam američki duhovni lideri da bismo bili u prvim redovima ove borbe“, kaže Perkins.

Kritičari tvrde da nastojanje verske desnice da privuče birače da glasaju, predstavlja kršenje poreskog zakona, u kojem se navodi da crkve ne mogu da podržavaju kandidate za državni položaj, ili da im se protive. Sveštenik Beri Lin je predsednik organizacije Amerikanci ujedinjeni za odvajanje crkve od države, koja je nedavno poslala pisma u više od stotinu hiljada crkava u 11 država, u kojima ih upozorava da se ne mešaju u političku kampanju.

”Crkve ne mogu da se pretvore u zupce u bilo čijoj političkoj mašini“, kaže Lin.

Poreska uprava je pooštrila istragu navodne umešanosti crkve u stranačke aktivnosti. Nedavno je uputila sudski poziv liberalnoj Crkvi svih svetih u Kaliforniji, zbog propovedi u kojoj je osuđivan rat u Iraku nekoliko dana pre izbora 2004. Ipak, takve akcije nisu mnogo uticale na pokušaje desnice ili levice da privuku verski orijentisane birače. Sada su se pojavile nove, napredne organizacije, koje upućuju moralni izazov verskoj desnici. Liberalni evangelistički časopis “Sodžorners” (Sojourners) je distribuirao desetine hiljada vodiča za birače pod naslovom ”Glasajte za Božju politiku“, u kojima se razmatraju pitanja kao što su pomoć siromašnima, globalno zagrevanje i povlačenje trupa iz Iraka. Džim Volis je urednik tog časopisa i osnivač jedne liberalne organizacije.

”Monolog verske desnice je konačno završen i novi dijalog je upravo počeo. Mislim da je to dobra vest za crkve, politiku i obe stranke“, kaže Volis.

Međutim, Džon Grin misli da je to pusta želja i kaže da uprkos tome što su hrišćanski konzervativci razočarani republikanskom strankom, verska levica, barem u ovom trenutku, nema organizacione sposobnosti verske desnice.

”Nakon svega, verski konzervativci su oko 40 godina pokušavali da smisle kako da vode politiku efikasno i zaista su u tome postali veoma dobri. Naprednima i liberalima će biti potrebno neko vreme da dostignu isti organizacioni nivo“, kaže Grin, zaključivši da i mnogi umereni vernici još nisu odlučili koju stranku da podrže na predstojećim izborima.

XS
SM
MD
LG