Linkovi

Demokrate obećavaju promenu politike u Iraku


Demokrate u američkom Kongresu obećavaju da će se založiti za promenu kursa američke politike u Iraku ako osvoje kontrolu nad jednim ili oba doma Kongresa na izborima u utorak, što je, kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja – sasvim moguće.

Dok broj poginulih američkih vojnika u Iraku neprestano raste a nasilje ne jenjava, rat je postao ključno pitanje na ovim izborima. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Demokrate imaju značajne šanse da osvoje najmanje 15 mesta neophodnih da bi preuzeli kontrolu od Republikanaca u Predstavničkom domu, i da bi mogli da osvoje šest mesta potrebnih da povrate kontrolu nad Senatom. Ankete pokazuju da nezadovoljstvo birača načinom na koji predsednik Buš vodi rat u Iraku – ide u prilog Demokrata. Senator Karl Levin, najviši Demokrata u senatskom Odboru za oružane snage smatra da su kongresni izbori postali referendum o ratu.

«U utorak će biti upućena veoma snažna poruka da se promeni kurs u Iraku».

Ako Demokrate osvoje kontrolu nad Predstavničkim domom i Senatom, imaće priliku da utiču na iračku politiku, pošto bi preuzeli predsedavanje kongresnim odborima. Senator Levin bi, na primer, postao predsedavajući odbora za oružane snage. On je pozvao na postepeno povlačenje američkih vojnika iz Iraka, počevši od narednog meseca. To je, u suštini, plan koji bi podržali birači ako vrate kontrolu nad Kongresom Demokratama, poručio je novinarima Levin.

«Nadam se da će poruka birača biti: Kongres sa demokratskom većinom – a ako to bude rezultat biće to veoma snažna poruka predsedniku da američki narod želi promenu kursa u Iraku, i želi da do kraja godine počne smanjenje broja naših vojnika».

Medjutim, Demokrate se ne slažu u pogledu toga da li, i koliko vojnika treba povući u odredjenom vremenskom roku. To je činjenica koju je predsednik Buš podvukao nastupajući na jednom političkom skupu u okviru kampanje republikanskog senatora Konrada Bernsa u Montani.

«Mi smo u sred rata protiv terora, jedna od najznačajnijih bitaka je ona u Iraku, a opet Demokrate nemaju plan za pobedu. Oni nemaju predstavu kako da pobede. Oštre kritike nisu plan za pobedu.»

Predsednik Buš se protivi odredjivanju bilo kakvog roka za povlačenje vojnika, i kritikuje Demokrate koje podržavaju tu ideju optužujući ih za «politiku brzog bekstva». Medjutim, predsednik Demokratske partije, Hauard Din, ističe da Demokrate ne žele da odmah povuku vojnike. On je to objasnio i u nedavnom intervjuu programu «Face the Nation» TV mreže CBS.

«Predsednik će i dalje biti zadužen za spoljnu politiku i vojsku. Tako će, po mom mišljenju, uticaj demokratskog Kongresa biti pozitivan, ali ne verujem da ćemo iznenada primorati predsednika da potpuno promeni kurs svoje politike. Mi nemamo ovlašćenja za tako nešto. Ali mislim da ćemo izvršiti pritisak na njega da odredi rokove, kriterijume, i pruži realan plan umesto da zadržavamo isti kurs.»

Demokrate takodje najavljuju da će, ukoliko preuzmu kontrolu nad Kongresom, uticati na administraciju da izvrši pritisak na iračku vladu da uloži više napora u postizanje političkih kompromisa neophodnih za stabilnost u zemlji.

Osim što će se posvetiti budućnosti Iraka, ako pobede na izborima Demokrate nameravaju i da razmotre prošla dešavanja. One najavljuju da će na pretresima tražiti objašnjenja zbog čega je uopšte doneta odluka da se krene u rat u Iraku, kao i na koji su način trošene pare američkih poreskih obveznika u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG