Linkovi

Do kraja decenije Evropa će biti suočena s epidemijom gojaznosti


Do kraja ove decenije Evropa će biti suočena s epidemijom gojaznosti koja će povećati izdvajanja za zdravstvo i ugroziti privredni razvoj, tvrde medicinski eksperti. Trenutno je u Evropi 23 odsto muškaraca i čak 36 odsto žena gojazno, a preteranu težinu ima i trećina dece starog kontinenta.

"Ukoliko ne reagujemo odmah do 2010. godine imaćemo 150 miliona odraslih i 15 miliona dece koji su gojazni, što bi značilo da se od 2002. njihov broj povećao za 20 odsto u odnosu na prethodnih desetak godina", izjavio je dr. Frančesko Branka iz Svetske zdravstvene organizacije.

U nekim evropskim zemljama na probleme vezane za gojaznost utroši se do jedan odsto bruto domaćeg proizvoda, konstatuje SZO, koja ovaj fenomen smatra jednim od najvećih izazova na planu zdravlja stanovništva u 21. veku. Trenutno u zdravstvenim fondovima evropskih zemalja troškovi bolesti vezanih za gojaznost učestvuju sa šest odsto.

Sredinom ovog meseca zdravstveni radnici i ministri evropskih zemalja sastaće se u Istanbulu na konferenciji koja treba da razradi strategiju borbe protiv gojaznosti. Po rečima dr. Branke, mada većina evropskih zemalja priznaje da gojaznost koja povećava rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i nekih vrsta raka, predstavlja znatan zdravstveni problem, nijedna od njih nije našla način da se sa tim efikasno sama izbori. To je razlog sazivanja konferencije koja će biti odrtžana od 15. do 17. novembra.

"Samo integrisanom akcijom postići ćemo cilj".

Očekuje se i usvajanje Evropske povelje za borbu protiv gojaznosti, čime bi Evropa postala prvi region sveta koji na ovako opšti način i na najvišem nivou reguliše to pitanje, kaže profesor Filip Džems predsedsednik organizacije Međunarodne snage za borbu protiv gojaznosti. Smatra se da su visok unos masti, ishrana prebogata energetskim sastojcima i sedeći način života u poslednjih 20 do 30 godina zajedno s ekonomskim rastom, urbanizacijom i globalizacijom tržišta hrane izazvali "povećanje obima struka stanovništva" širom planete.

XS
SM
MD
LG