Linkovi

Policijski čas u Bagdadu uoči presude bivšem iračkom predsedniku Huseinu


Policijski čas u Bagdadu uoči presude bivšem iračkom predsedniku Huseinu

Iračke vlasti uvele su policijski čas u Bagdadu i dve susedne pokrajine uoči sutrašnjeg proglašenja presude bivšem iračkom predsedniku Sadamu Huseinu za zločine protiv čovečnosti. Policijski čas stupa na snagu u 6 sati ujutru po lokalnom vremenu, a biće zabranjene sve vrste saobraćaja u prestonici, i pokrajinama Dijala i Salahudin, gde se nalazi Sadamov rodni grad Tikrit. Medjunarodni aeorodrom u Bagdadu takodje će biti zatvoren do daljnjeg.

Rat u Iraku osudila grupa istaknutih američkih konzervativaca

Rat u Iraku osudila je grupa istaknutih američkih konzervativaca, koji za haos u toj zemlji krive nesposobnost aktuelne administracije. U intervjuu koji će biti objavljen u novom izdanju magazina Veniti Fer, kritike je izmedju ostalih izneo i Ričard Perl, nekadašnji predsednik uticajnog savetodavnog odbora za odbranu u Pentagonu, iz vremena invazije na Irak. On je rekao da je Buš kriv za neuspeh njegove administracije da donosi ispravne odluke. Osim toa, u ponedeljak će u četiri nezavisna vojna časopisa biti objavljen uvodnik u kome se Buš poziva da otpusti sekretara za odbranu, Donalda Ramsfelda, uz ocenu da je Ramfseld «izgubio kredibilitet kod vojnog rukovodstva, vojske, Kongresa i šire javnosti».

Lavrov: Moskva će podržati rezoluciju o sankcijama Iranu uz odredjen broj uslova

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da će Moskva podržati rezoluciju o sankcijama SB UN Iranu samo ako bude ispunjen odredjeni broj uslova. Lavrov je rekao da tekst mora da sadrži vremensko ograničenje i specifične mere za ukidanje sankcija, ali je demantovao navode da Rusija blokira rezoluciju. Pet stalnih članica SB razmatra nacrt rezolucije kojim se poziva na uvodjenje niza trgovinskih sankcija u sferi nuklearnog oružja i materijala, i balističkih raketa,kao i zamrzavanje sredstava vezanih za nuklearni program Teherana te zabranu izdavanje viza naučnicima koji učestvuju u nuklearnom programu islamske republike. Rusija i Kina, medjutim, nisu spremne da podrže oštre sankcije. Rusija je u petak ocenila da nacrt koji su predložile Francuska, Nemačka i Britanija iziskuje velike izmene.

XS
SM
MD
LG