Linkovi

Buš: Naši vojnici pobedjuju u ratu - Demokrate nemaju plan za Irak


Američki političari intenzivno vode kampanju širom zemlje, tri dana uoči kongresnih izbora. Demokrate se nadaju da će u utorak osvojiti kontrolu nad Predstavničkim domom.

Američki predsednik Džordž Buš će u naredna tri dana učestvovati na predizbornim skupovima u 10 država. Njegova poruka Republikancima glasi da treba da se koncentrišu na ekonomiju i nove statistike koje pokazuju da je stopa nezaposlenosti na najižem niovu u više od pet godina. Buš kaže da su rekordne poreske olakšice koje je uveo pomogle rastu američke ekonomije. No, Demokrate u Kongresu najavljuju da će dozvoliti da većina tih olakšica istekne ako preuzmu kontrolu nad Kongresom, jer ocenjuju da su one doprinele većoj javnoj potrošnji. U redovnoj radio poruci naciji, Buš je istakao da Demokrate greše kada je reč o ekonomiji.

«Poslednje što je u ovom trenutku potrebno američkim porodicama i malim kompanijama jeste zakon o većim porezima. A to je ono što ćete dobiti ako Demokrate preuzmu kontrolu nad Kongresom. Americi su potrebni lideri u Vašingtonu koji razumeju da vi umete da štedite, trošite i investirate svoj novac bolje od federalne vlade.»

Ankete pokazuju da bi Demokrate mogle da osvoje dovoljno mesta da, prvi put u 12 godina, preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom. Agencije za ispitivanje javnog mnjenja takve rezultate objašnjavaju nezadovoljstvom birača ratom u Iraku. Dve trećine Amerikanaca ne odobrava Bušovu politiku na tom polju.

U radio poruci Demokrata, kandidat za Kongres iz Pensilvanije, Lois Marfi, izjavila je da će se njena partija boriti za novi smer u Iraku.

«Bez obzira na to koliko se pogoršava situacija u Iraku, ili koliko uglednih Amerikanaca kaže da naša strategija ne valja ... bez obzira na to koliko puta bivši državni sekretari Kolin Pauel ili Džejms Bejker izjave da je potrebno da menjamo kurs; bez obzira koliko nam različitih obaveštajnih agencija kaže da Irak stvara više terorista nego što ih je bilo pre, i ma koliko generala da oceni da Ramsfeld treba da ode, naš predsednik i njegov republikanski Kongres obećavaju da neće promeniti baš ništa, ako ponovo dobiju vlast».

Na republikanskom skupu u Koloradu, predsednik Buš je poručio da američki vojnici pobedjuju u ratu, a Demokrate nemaju plan za Irak.

«Oni će otići iz Iraka pre nego što se završi posao. Ja ne kažem da ti ljudi nisu patriote. Samo kažem da nisu u pravu.»

Demokrate odgovaraju da imaju strategiju. Njihov lider u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi, kaže da će Demokrate zahtevati da Irak preuzme veću odgovornost za sopstvenu bezbednost, i da će već ove godine početi sa povlačenjem nekih od američkih vojnika iz Iraka. Prema istraživanju javnog mnjenja koje je u subotu objavio magazin Njuzvik, 54% glasača kaže da će izabrati demokratske kandidate, a 38% da će glasati za Republikance.

XS
SM
MD
LG