Linkovi

Oštre reakcije vlasti u Srbiji na susret premijera Mila Đukanovića i Agima Čekua


Oštre reakcije zvaničnika vlasti u Srbiji na susret premijera Crne Gore i Kosova Mila Đukanovića i Agima Čekua. Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je neprihvatljiv i nepotreban potez crnogorskog premijera Mila Đukanovića da primi Agima Čekua u trenutku kada se vode pregovori o budućem statusu Kosova, jer Čeku nije ovlašćen da predstavlja Kosovo u inostranstvu i vodi bilateralne razgovore.

Istim povodom reagovala je i Vlada Srbije upozorenjem da su sve države članice Ujedinjenih nacija, pa i Crna Gora, dužne da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. U protivnom, to će imati dugoročne posledice u međusobnim odnosima između Srbije i Crne Gore, izjavio je portparol Vlade Srđan Đurić. Partija premijera Vojislava Koštunice, Demokratska stranka Srbije izrazila je iskrenu zahvalnost crnogorskim strankama koje su osudile posetu kosovskog premijera Agima Čekua Podgorici, a funkcioner Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ponovio je da ta poseta može da izazove određene posledice na odnose Srbije i Crne Gore.

Zanimljivo je, međutim da je samo 24 časa ranije, u petak takođe visoki funkcioner vladajuće Demokratske stranke Srbije Đorđe Mamula, na pitanje kako tumači proteste crnogorske opozicije zbog posete Agima Čekua, izjavio da je to znak netolerancije i prošlosti. Oni moraju da prihvate činjenicu da je Agim Čeku premijer Kosova i da to priznaju UN, rekao je Đorđe Mamula i ocenio da se sastanak crnogorskog i kosovskog premijera može tumačiti i kao doprinos normalizaciji odnosa na Balkanu.


XS
SM
MD
LG