Linkovi

Marko Kjarini: Smanjiti broj stranih vojnika u BiH


Komandant Eufora u BiH Marko Kjarini ocenio je da smanjenje stranih vojnika u toj zemlji može početi jer to realno odražava napredak koji je BiH ostvarila kad je u pitanju stabilnost.

"Što se tiče bojazni pojedinaca da je prerano da Eufor počne postepeno da napušta BiH, ako se i donese takva odluka, na nju treba gledati samo kroz pozitivnu prizmu. Jer, to će značiti kako političke strukture u Briselu smatraju da je BiH napravila značajan napredak kada su u pitanju stabilnost i sigurnost".

On je podsetio da je prvenstveni zadatak međunarodnih vojnih snaga u BiH bio da se razdvoje zaraćene strane i da danas BiH ima jednu vojsku, kao i da su velike količine oružja uklonjene. Kjarini veruje da građani BiH nemaju više želje za problemima ratne prirode.

Upitan da li BiH treba da se oseća sigurnom posle donošenja odluke o budućem statusu Kosova, komandant Eufora je rekao da je Kosovo blizu BiH i da će odluka sigurno imati nekog uticaja na situaciju u BiH.

"Međutim, ovo je samoodrživa i stabilna zemlja i siguran sam da odluka o Kosovu neće previše uticati na život ili političke odluke u BiH".

On je rekao da nema informacija gde se nalaze optuženi za ratne zločine Radovan Karadžić i Ratko Mladić, i podsetio da je do sada uhapšeno 159 optuženih za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG