Linkovi

Stanje čovekove sredine u periodu kampanje za kongresne izbore


Na predstojećim kongresnim izborima, bira se svih 435 članova Predstavničkog doma i otprilike trećina, od ukupno stotinu senatora. Mnogi stručnjaci smatraju da bi Demokratska stranka, koja je u Kongresu u manjini, mogla da osvoji većinu u oba kongresna doma i preuzme kontrolu od republikanske stranke.

Prema nedavnoj anketi “Los Anđeles Tajmsa” i kuće Blumberg, 47 odsto Amerikanaca ne odborava način na koji administracija predsednika Buša rešava pitanja životne sredine. Ista anketa ukazuje da 47 odsto ispitanika navodi da životna sredina neće uticati na njihov glas na predstojećim izborima, sa čime se saglašava i Beri Rejb, profesor političkih nauka na Mičigenskom univerzitetu.

“Nema mnogo dokaza ni ove, ni prethodnih godina, da su ekološka pitanja na izborima veoma važna. Verovatno su negde u sredini, sem ako, u nekoj specifičnoj državi ili regionu, ne postoji neki poseban problem.“

Beri Rejb kaže da rat u Iraku, nacionalna bezbednost, ekonomija i imigracija, privlače najveću pažnju birača, ali dodaje da se zabrinutost Amerikanaca za životnu sredinu odražava u brojnim lokalnim i državnim predizbornim kampanjama.

”Postoji jedna takva inicijativa u državi Vašington, kojom se predviđa povećanje količine obnovljive energije u određenom periodu. To je politika koja već deluje u više od 20 država.“

Rejb navodi da kandidati širom političkog spektra unose u kampanju i ekološka pitanja, u skladu sa novom važnom ekonomskom stvarnošću sa kojom je suočeno izborno telo.

”Velike industrijske države poput Pensilvanije, imaju veliki broj ekoloških problema, pa kandidati obe stranke pokušavaju da naglase da je sada prilika za razvoj nove energetske tehnologije, novih energetskih mehanizama za energetsku efikasnost, kako bi bili u toku sa narednom generacijom ekološke zaštite i uklopili je u državnu razvojnu ekonomsku strategiju.“

Profesor Rejb dodaje da su države, kada su u pitanju izgledi za globalnu klimatsku promenu, ubrzale proces koji federalna vlada nije uspela da sprovede. Dvanaest država je odredilo ciljeve u skladu sa smanjenjem emisije ugljendioksida i drugih takozvanih gasova staklenika, koji zadržavaju sunčevu toplotu u atmosferi i veliki su faktor u globalnom zagrevanju. Dvadeset osam država ima klimatske akcione planove. Rejb kaže da su industrije nezadovoljne zbog toga što se energetski standardi razlikuju od države do države, što bi moglo da ubrza donošenje zakona kojima bi se to regulisalo.

Važnost takvih ideja se povećava i Rejb smatra da bi glasovi za kandidate koji se zalažu za zaštitu životne sredine doprineli izmeni kongresnih prioriteta. Liga birača koji se zalažu za zaštitu životne sredine se zalaže upravo za to. Nije jasno da li će stav kandidata prema životnoj sredini uticati na birače na izborima 7. novembra, ali profesor političkih nauka sa Mičigenskog univerziteta, Beri Rejb, kaže da uz toliko neizvesnih trka, gotovo svako pitanje koje dovodi više birača na glasanje, može da izmeni ishod i promeni ravnotežu političke moći u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG