Linkovi

Agim Čeku očekuje da će kosovski status biti rešen do kraja godine


Predsjednik privremene Vlade Kosova Agim Čeku rekao u Podgorici da očekuje da će kosovski status biti riješen do kraja godine i da će to biti nezavisnost, sa svim garancijama prava nacionalnih manjina. Crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio da rješavanje kosovskog problema ne treba odlagati .

Podsjećajući da je tokom 1999. godine Crna Gora prihvatila 120 hiljada izbjeglica sa Kosova što je doprinijelo učvršćivanju međusobnog povjerenja, crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je da treba odgovorno ći ka definisanju rješenja Kosova. Kakvo će ono biti, treba da odluče timovi koji o tome pregovaraju na relaciji Beograd-Priština, uz naglašenu odgovornost međunarodne zajednice.

Premijer privremene vlade Kosova Agim Čeku zahvalio je na toplom dočeku i čestitao nezavisnost Crnoj Gori. Povodom opužbi za ratne zločine koje mu stižu iz Beograda, Čeku je rekao da jedini sud koji ga može optužiti je sud u Hagu i pravodisni sistem UNMIK-a.

Agim Čeku razgovarao je sa Đukanovićem o unapređenju bilateralnih odnosa, kao i o bržem povratku raseljnika sa Kosova koji žive u Crnoj Gori uz tvrdnju da on nije prepreka za njihov dostojanstven život na Kosovu. Tokom dana, Čeku je razgovarao i sa brojnim crnogorskim zvaničnicima i predstavnicima albanske zajednice u Crnoj Gori. Dio opozicionih stranaka i danas je oštro osudio dolazak Čekua u glavni grad Crne Gore.


XS
SM
MD
LG