Linkovi

Grupa Los Lobos objavila je novi album – The Town and the City


Grupa LOS LOBOS, tipični izdanak takozvane «teks-meks» muzike, posle više od 30 godina postojanja objavila je novi album – The Town and the City. Osnivači benda Lui Perez i Dejvid Hidalgo nedavno su gostovali u muzičkom programu Glasa Amerike.

Grupa LOS LOBOS, tipični izdanak takozvane «teks-meks» muzike, posle više od 30 godina postojanja objavila je novi album – The Town and the City. Osnivači benda Lui Perez i Dejvid Hidalgo nedavno su gostovali u muzičkom programu Glasa Amerike, i sa Lerijem Londonom razgovarali o svojoj karijeri i novom albumu koji predstavlja povratak eksperimentalnom zvuku koji im je do sada doneo tri Gremija. Na radost publike, oni su uživo izveli i jedan od svojih najvećih hitova – obradu pesme Ričija Valensa - L BAMBA.


Šta je to što grupu muzičara drži na okupu više od tri decenije? Na to pitanje odgovaraju dvojica muzičara koja su osnovala Los Lobos u istočnom Los Andjelesu – Dejvid Hidalgo i Lui Perez.

«Suština svega je u prijateljstvu. Bili smo drugovi od srednje škole. Mislim da je ključno što smo svi verovali u ovaj bend i zato smo opstali tako dugo...»


«Ma koliko da se žalimo što ustajemo rano, letimo avionom i boravimo daleko od kuće, mi i dalje imamo najbolji posao na svetu. Nema ništa bolje od toga. Kada možete da obilazite svet sa svojim prijateljima, ostajete klinac u duši čitavog života – to je super posao.»

Sa 15 albuma i tri Germija, bend je osigurao svoje mesto u rok istoriji. Da li je prvi Gremi 1983. godine promenio njihov život?

«Kada smo dobili Gremija, moje najmladje dete je bilo još beba. Vratio sam se kući, gde je svekrva čuvala mog sina. Pogledala me je i rekla – «Čestitam! Ostali smo bez pelena» Tako sam otišao u samoposlugu i gurao kolica... Porodica je ta koja vas drži na zemlji.»

Šta tačno znači ime Los Lobos?

«Znači - «vukovi». Puno ime benda je Los Lobos Del Este De Los Angeles. (Del Es-tay Day Loss Angheles-lees) – ali je to bilo predugo.

Los Lobos su dobro poznati širom sveta, a Dejvid kaže da ga raduje što će svirati pred medjunarodnom publikom.

«Počinjemo da opet sve češće sviramo u inostranstvu. Izvesno vreme, poprilično dugo, napravili smo pauzu u takvim turnejama i mislim da to nije bilo dobro za nas. Tako da smo se vratili... pokušavamo da putujemo bar jednom godišnje i obnovimo publiku u drugim delovima sveta. Izgleda nam uspeva...»

Posle tolikih godina uspeha, šta smatraju najznačajnijim momentom u karijeri?

«To što smo mogli da putujemo širom sveta, mi momci iz istočnog L.A-a koji nikada nigde nisu išli, i da otkrijemo da postoji mnogo više sličnosti nego razlika. Za mene je to stvarno bilo veliko otkriće.»

Lui kaže da je novi CD «The Town and the City» veoma lične prirode.

«Osnovna ideja ... način na koji se pesme nižu ... jeste uspomena na naše detinjstvo i roditelje. Album je posvećen našim roditeljima. U novembru će se navršiti 33 godine od kada ovaj bend postoji. Mi smo sada već stariji momci. I, nešto čudno se dešava, čudan osećaj vas obuzme kad počnete da razmišljate o tome kako ste živeli nekada, kako su stvari mnogo lepše kada su jednostavnije. Zato je ovaj album priča o našim iskustvima dok smo odrastali, a naši roditelji vredno radili da bi mogli da nam pruže sve što je potrebno. To je nešto što se dešava svuda, svuda u svetu...»

XS
SM
MD
LG