Linkovi

Novo istraživanje pokazuje da crveno vino produžava život


Istraživači su saopštili da su miševi koji su jeli hranu sa visokim procentom masti, ali koji su takodje uzimali jednu supstancu dobijenu iz crnog vina, živeli 20 odsto duže od gojaznih miševa koji nije bila data ta supstanca.

Istraživanje nagoveštava da bi pilula sa tom supstancom možda jednog dana mogla da pomogne ljudima koji ne mogu da izgube težinu.

Studija stručnjaka za starenje sa univerziteta Harvard Dejvida Sinklera i njegovih kolega je najnoviji rezultat 10-ogodišnjeg raa. Sinkler je izjavio da istraživači tragaju za načinima za kontrolu procesa starenja.

«Mi pokušavamo da manipulišemo mehanizmima protiv starenja kod miševa. I pokušavamo da sagledamo da li bi mogli da postignemo bolje zdravlje i produženje života kod miševa. Do sada, rezultati su veoma obećavajući».

Sinklerov tim se usredsredio na grupu gena za koje veruje da utiču na produžetak života, nazvanih SIR 2. Prethodno istraživanje pokazalo je da su i kod jednostavnog organizma kao što je kvasac, ti geni stimulisani resveratrolom, molekulom pronadjenim u koži groždja i crnom vinu. U studiji objavljenoj u časopisu Priroda, Sinkler i njegove kolege otišle su i korak dalje, pokazujući da kod većih životinja resveratrol utiče preventivno na većinu bolesti povezanih sa starenjem i gojaznošću.

«Registrovali smo da sa običnim molekulom ubačenim u mišiju hranu možete da umanjite većinu negativnih uticaja gojaznosti, čak i ako ne dodje do gubitka težine».

Ti negativni uticaji uključuju bolesti kao što su rak , dijabetes i srčana oboljenja, koja mogu da dovedu do smrti ljude koji imaju preteranu težinu. U studiji, istraživači su hranili jednogodišnje miševe normalnom zdravom hranom ili hranom 60 procenata bogatom mastima. Hrana nekih od gojaznih miševa uključivala je resveratrol. I dok su oni u početku bili lenji i bezvoljni, stanje zdravlja gojaznih miševa čija hrana je sadržala resveratrol, ubrzo je nadmašilo ono kod gojaznih miševa koji nisu uzimali tu supstancu, i njihovi vitalni znaci ubrzo su postali isti kao znaci kod prosečnih miševa. Istraživači su primetili da su miševi koji nisu uzimali resveratrol bili sve sporiji kako su starili i da su pokazivali znake razvoja dijabetesa i srčanih oboljenja. Medjutim, organi miševa koji su uzimali resveratrol izgledali su isto kao organi normalno hranjenih miševa.

XS
SM
MD
LG