Linkovi

Lavrov: Izveštaj o budućnosti Kosova ne bi smeo da bude ultimatum


Stav da predlog specijalnog izaslanika UN-a, Ahtisarija nikako ne može biti ultimatum za rešavanje kosovskog pitanja, izneo je danas u Briselu šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, nakon što se susreo sa najvišim zvaničnicima Evropske unije.

Konačni izveštaj specijalnog izaslanika Ahtisarija o rešavanju budućnosti Kosova ne bi smeo da bude ultimatum, već samo predlog koji će se staviti na sto ključnim pregovaračima, Beogradu i Prištini - takav stav je danas naglasio šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, nakon redovnog sastanka sa najvišim evropskim zvaničnicma, gde, okupljeni u Stalnom partnerskom savetu, Brisel i Moskva razmatraju pitanja od obostranog interesa- Gruzija, Moldavija, Iran, Bliski Istok, ali i aktuelni tok pregovora o konačnom statusa Kosova.

Lavrov posle skupa kaže da, ukoliko se želi postići stabilno rešenje, onda je kompromis neizbežan. Evropljani, sa svoje strane, ističu podršku specijalnom izaslaniku Ahtisariju, ističući nadu kako će Unija "usvojiti usaglašen stav i osnovu" na kojima će raditi u pravcu rešavanja pitanja Kosova.

Upitan kako usaglasiti stav Kontakt grupe da konačno rešenje mora da bude prihvatljivo za većinsko stanovništvo, te da ne može biti blokade pregovora sa jedne od strana, sa naglascima Moskve, koja kao član Kontakt grupe, insistira na rešenju koje neće biti nametnuto Srbiji, ministar Lavrov uopzorava na, kako kaže, "nepotpune istine koje su gore od laži".

S tim u vezi podseća i na ostale zaključke Kontakt grupe, pre svih one koji podržavaju rešenje kojim bi se došlo pregovorima i koje bi bilo prihvatljivo za obe strane. Sam specijalni predstavnik UN-a, Marti Ahtisari je, nakon nedavnog susreta sa NATO zvaničnicima u Briselu, u slučaju da Beograd i Priština ne uspeju da približe stavove, najavio mogućnost da Savet bezbednosti donese konačnu odluku o statusu Kosova.


XS
SM
MD
LG