Linkovi

Zapad i ogromno energetskog bogatstvo Rusije


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov sastao se u Briselu sa zvaničnicima Evropske unije, u okviru priprema za samit Moskve i EU kasnije ovog meseca. Očekuje se da strepnje Zapada da Rusija svoje ogromno energetskog bogatstvo koristi za političku ucenu Gruzije biti visoko na dnevnom redu razgovora.

Veče uoči sastanka u Briselu rusko državno preduzeće Gazprom objavilo je planove da će od januara više nego udvostručiti cenu koju naplaćuje Gruziji za rusku gas. To saoštenje opasno podseća na spor izmedju Ukrajine u Rusije prošle zime, kada je Gazprom na kratko prekinuo isporuku gasa Ukrajini u nastojanju da poveća cenu, što je omelo snabdevanje gasom širom Evrope i pobudilo zabrinutost zapadnih zemalja zbog politike koju Moskva vodi na energetskom planu. Glavni strategist moskovske Alfa banke Kris Vejfer očekuje da Moskva i dalje igra na energetsku kartu u svojim odnosima sa Evropom.

“Insistiraju na širem ekonomsko-industrijskom planu, a to znači da žele da se ruskim kompanijama omogući veći pristup stranim tržištima. Žele da ruske kompanije budu stanju da kupuju udele u medjunarodnim kompanijama svih profila. Evropa se za sada tome opire i mislim da stoga Rusija maše svojom energetskom kartom koristeći je kao Damoklov mač nad Evropom u pokušaju da Evropi nametne svoju želju.”

Vejfer dodaje da i Evropa ima svoje zahteve: želi da Rusija više investira u razvoj svojih energetskih izvora kako bi povećala prizvodnju i izvoz energije u Evropu. Finski ministar inostranih poslova Erki Tuomioja i šef EU za inostranu politiku Havijer Solana nadaju se poizitivnijim vestima od ruskog ministra Sergeja Lavrova o situaciji u Gruziji.

Tbilisi je pod punom trgovinskom blokadom Mosvke od kako je Gruzija u septembru proterala četiri ruska oficira optuživši ih za špijunažu. Medjutim, većina analitičara se slaže da je napredak malo verovatan pošto ministri inostranih poslova Gruzije i Rusije nisu uspeli da se dogovore tokom ove nedelje kada su usporavljeni prvi kontakti izmedju Moskve i Tbilisja na visokom novou od kako je kriza počela. Navodi se izjava gruzijskog ministra da je cena koju će Gruzija plaćati za ruski gas biti ustvari cena koju plaća za svoje savezništvo sa Zapadom. Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je kritike da Rusija politizuje svoj izvoz gasa u Gruziju ili bilo gde drugde. Medjutim, Kris Vejfer je skeptičan:

“Očevidno je da je tajming vezan za politiku. Naravno, Gazrpom će vremenom povećavati cenu svog gasa ali -- koliko brzo će to činiti i u kojim zemljama -- to će biti odlučeno na političkom planu.”

U medjuvremenu, Gazprom -- koji i sam uvozi gas iz susednih republika da bi pokrio svoje izvozne obaveze -- takodje je sučen sa većim cenama jer su Uzbekistan i Turkmenistan najavili januarsko udvostručenje cene koju će za svoj gas naplaćivati -- Rusiji.

XS
SM
MD
LG