Linkovi

Konsultacije u NATO: Srbija u Partnerstvu za mir i bez Mladića u Hagu?


Sasvim je neizvjesno da li će šefovi država ili vlada, članica NATO-a, kada se krajem mjeseca okupe u Rigi, uputiti Sarajevu, Beogradu i Podgorici poziv za priključenje programu Partnerstvo za mir. Izgledi da se to dogodi su veliki, uvjeravaju zvaničnici Zapadne vojne alijanse, a u igri su "regionalni pristup" i briga za stabilnost i bezbednost regiona.

Kako su saopštili izvori Saveza, u toku su intenzivne konsultacije članica Alijanse o tome šta činiti sa Srbijom i ostatkom regiona - da li i pored činjenice da nije ispunjen uslov pune saradnje sa Hagom - lociranje i hapšenje Ratka Mladića, dati Beogradu mogućnost da se priključi Partnerstvu za mir, ili istrajati na insistiranju da se ispune postavljene i preuzete obaveze?

Ovi izvori naglašavaju da nije moguće reći šta će se desiti u Rigi, na samitu NATO, koji bi mogao biti prilika za poziv Srbiji, BiH i Crnoj Gori, što bi, sa jedne strane, bilo u saglasnosti sa politikom Saveza o " regionalnom pristupu" državama Zapadnog Balkana.

Dodaje se i to da NATO želi sa Srbijom da ima što bližu i što skoriju saradnju, u čemu bi pomogla jasno izražena volja Beograda da uhapsi i Hagu preda Ratka Mladića. Volja, koja, kako je to nedavno primjetio i generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer, do sada nije prepoznata.

"Veoma bih cijenio da čujem premijera Koštunicu da javno kaže da bi Mladića trebalo uhapsiti. Cijenio bih da kaže da oni koji podržavaju Mladića treba da budu pronađeni i uhapšeni. Želio bih da vidim Akcioni plan ne samo na papiru, već i na djelu. Akcioni plan je dobar, ali neophodna je akcija".

Međutim, ni generalni sekretar NATO, ni ostali visoki zvaničnici neće biti ti koji će odlučiti sudbinu poziva u Partnerstvo za mir. O njemu će, kako se tvrdi, konačnu riječ dati članice vojnog saveza i njihovo vidjenje reda poteza koji bi trebalo da dovedu do trajne stabilnosti regiona i njegovog uključivanja u euro-atlantske asocijacije.

U svemu tome je, ipak, teško zaobići stavku ispunjavanja međunarodnih obaveza, među kojima i puna saradnja sa Hagom, zbog čijeg izostanka su nedavno evropski ministri odbili mogućnost da Beograd nastavi sa pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

U diplomatskim izvorima potvrđuju intenzivne konsultacije NATO saveznika, stava da će neizvjesnost oko sadržaja Rige potrajati barem još par sedmica - dodaju i to da će, ukoliko se članice Alijanse odluče za prijem Srbije u Partnerstvo za mir i bez Mladića u Hagu, to značiti, sasvim sigurnu pozivnicu i BiH i Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG