Linkovi

Nemački sud odbacio zahtev žitelja Varvarina


Nemački Savezni sud u Karlsrueu odbacio je zahtev gradjana srpskog gradića Varvarina koji traže odštetu od nemačke države, zbog žrtava koje su pretrpeli u napadu tokom NATO intervencije u Srbiji, 30. maja 1999.godine.

U obrazloženju odluke navodi se da medjunarodno ratno pravo priznaje samo zahteve za odštetu medju državama, a ne i zahteve pojedinačno oštećenih prema državama.

Dodaje se da se osnova za ove zahteve ne nalazi ni u nemačkom nacionalnom pravu. Ukazano je i da nemačke oružane snage nisu bile neposredno uključene u izvodjenje napada na Varvarin, kao i da “mere koje je Bundesver preduzeo kao podršku napadu nisu bile takve da bi iz njih mogla da se izvede suodgovornost”.

Navodi se i da se jasno prekoračenje odredbi medjunarodnog prava ne može ustanoviti ni s obzirom na nemačko učešće u vojnim odlukama (donošenim u NATO) jer “u vojne ciljeve tradicionalno spada i infrastruktura kao što su putevi, železničke pruge, mostovi i postojenja za telekomunikaciju”.

Tužitelji smatraju da nije odlučujuće da li su nemački avioni učestvovali u napadu na Varvarin, već to što su Bundestag i nemačka vlada doneli odluku o učešću u intervenciji NATO, te što su mogli, a nisu sprečili da se bombarduje civilni cilj.

Gradjani Varvarina su od nemačke države tražili odštetu oko 550.000 evra. Tužbu je podnelo 17 ranjenih osoba, kao i članovi porodica 10 poginulih.

Dva borbena aviona NATO su 30. maja 1999. po vedrom vremenu pogodila most preko Morave kod Varvarina na kojem su se nalazili samo civili. Tri osobe su poginule, a pet ih je teško povredjeno. Nekoliko minuta kasnije, kada su pridošli gradjani već počeli da odnose žrtve, avioni su se vratili, a u drugom napadu poginulo je sedam i teško ranjeno još 12 osoba.

Savezni sud je treća nemačka sudska instanca kojoj se obraćaju tužitelji iz Varvarina. U decembru 2003. i u julu 2005. su njihov zahtev za odštetom odbacili Zemaljski sud u Bonu i Viši zemaljski sud u Kelnu. Advokati varvarinskih žrtava rekli su nam danas da je moguće je da će tužba ići i do Saveznog ustavnog suda, pa i dalje do evropskih sudskih institucija.

U izvesnom smislu je slučajnost što je tužba Varvarinaca završila baš pred nemačkim sudovima. Jer, od svih zapadnih država koje su učestvovale u intervenciji NATO protiv Srbije, u Nemačkoj su se našli finansijeri spremni da pomognu podnošenje tužbe i pokriju advokatske i sudske troškove.

XS
SM
MD
LG