Linkovi

Američki izaslanici pripremaju teren za pregovore sa Pjongjangom


Dvojica visokih američkih diplomata će iduće nedelje otputovati u Japan, Kinu i Južnu Koreju u cilju priprema za nastavak šestostranih razgovora o severnokorejskom nuklearnom programu. dijalog, koji je u prekidu već godinu dana, biće prema očekivanjima nastavljen za nekoliko nedelja.

Funkcioneri kažu da će misija diplomata Nikolasa Bernsa i Roberta Džozefa imati dvostruki cilj - pripremu za nastavak šestostranih razgovora, ali i pritisak za implementaciju sankcija koje je odobrio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija posle nuklearne probe Severne Koreje 9 oktobra.

Državni podsekretar za politička pitanja, Nikolas Berns i Robert Džozef, podsekretar za kontrolu naoružanja i medjunarodnu bezbednost, posetiće Japan, Kinu i Južnu Koreju tokom šestodnevne misije koja počinje u nedelju u Tokiju. Severna Koreja je pristala da se vrati nuklearnim pregovorima pod pokroviteljstvom Kine posle jednogodišnjeg odsustva, nakon tajnih razgovora ranije ove nedelje sa američkim i kineskim diplomatama u Pekingu. ovo iznenadno saopštenje objavljeno je nešto više od dve nedelje pošto je Savet bezbednosti jednoglasno odobrio uvodjenje sankcija Pjongjangu zbog nuklearne probe.

Na konferenciji za novinare, portparol Stejt Departmenta, Šon MekKormak, rekao je da je cilj misije Berns ai Džozefa da se izvrši pritisak za sprovodjenje sankcija UN-a i istovremeno obezbedi značajniji napredak na šestostranim razgovorima:

”Jednostavno rečeno, njihova misija su razgovori o daljoj implementaciji rezolucije 17-18 Saveta bezbednosti, o tome kako stvoriti prave uslove i najbolju atmosferu u pripremama za sledeću rundu šestostranih razgovora, kako bi ona bila uspešna i kako bismo zabeležili napredak koristeći zajedničko saopštenje od 19. septembra kao početnu tačku.“

Tokom nedavnog susreta u Pekingu, Severna Koreja je prihvatila američku ponudu da se, u okviru šestostranih razgovora razmotri i pitanje američkih sankcija Pjongjangu zbog falsifikovanja američke valute, možda putem posebne radne grupe koja bi bila uspostavljena u tom cilju.

Medjutim, funkcioneri demantuju da taj aranžman obuhvata američku spremnost da odustane od finansijskih kaznenih mera i povratak zamrznutih severnokorejskih fondova - što je posledica sankcija koje je zaveo američki sekretarijat za finansije. Još uvek nije saopšten datum za nastavak šestostranih razgovora, mada su američki funkcioneri saopštili da očekuju da to bude pre kraja godine, a možda i idućeg meseca.

XS
SM
MD
LG