Linkovi

NASA će ipak remontovati svemirski teleskop Habl


Američka agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja - NASA - objavila je da je promenila raniju odluku i da će ipak 2008. godine poslati ekipu astronauta da izvrši remont svemirskog teleskopa Habl (Hubble).

Naučnici kažu da bi bez popravki Habl mogao da počne da otkazuje već 2009. ili 2010. godine. Habl je lansiran 1990. i odmah je postao jedan od najvažnijih astronomskih instrumenata. Zahvaljujući njemu razrešeni su neki problemi, a otvoreni novi.

Preciznije nego ikada izračunata je takozvana Hablova konstanta, odnosno mera brzine kojom se svemir širi, a koja je u direktnoj vezi sa starošću svemira. Kada se kometa Šumejker-Livi 9 (Shoemaker-Levy 9), 1994. godine, sudarila sa Jupiterom, teleskopom Habl snimljene su do sada nevidjene fotografije takvog retkog dogadjaja.

NASA je prvobitno smatrala da bi remont Habla bio isuviše rizičan za posadu šatla, jer bi se obavljao daleko od Medjunarodne orbitalne stanice, što znači da u slučaju kvara ne bi imali mogićnost čekanja na spasilačku ekipu.

NASA sada kaže da će tokom opravke drugi šatl čekati na zemlji spreman za uzletanje. Inače, tokom remonta izmedju ostalog biće dodate dve nove kamere, zamenjeni dotrajali akumulatori i uredjaji za stabilizaciju i popravljen spektrograf.

Smatra se da će sa tim popravkama na teleskopu Habl sve funkcionisati do 2013. godine. Za one koje to zanima, NASA ima izvanredan sajt o ovom teleskopu, kao i sajt na kome možete da vidite gde se on trenutno nalazi iznad zemlje.

XS
SM
MD
LG