Linkovi

Američka armija tvrdi da je u Ramadiju ubejen jedan od vođa terorističke mreže Al Kaide u Iraku


Američka vojska je saopštila da je u koalicionom vazdušnom udaru u Ramadiju ubijen lokalni lider Al Kaide u Iraku.

Laserski navodjeni projektil pogodio je automobil u kome su bili Rafa Abdul Salam Al Itavi i njegov šofer. Obojica su poginula u napadu.

"Rafa Abdel Salam Hamud al-Itavi, zvani Abu Taha, bio je emir Al kaide. Poznat je po tome što je olakšao dolazak stranih boraca u Irak da se bore protiv multinacionalnih snaga", stoji u saopštenju američke komande.

U medjuvremenu, Sedmoro ljudi je poginulo a 45 je ranjeno u eksploziji bombe u Sadr Sitiju, šiitskoj četvrti u Bagdadu, saopštile su iračke vlasti. Napad je izvršio bombaš samoubica na motociklu, koji se digao u vazduh na lokalnoj pijaci.

Nešto ranije, pobunjenici u Iraku ubili su dekana Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Bagdadu, njegovu ženu i sina, a takodje su oteli dvojicu sportskih trenera za slepe. Osim toga, u prestonici je izvršeno još nekoliko napada, a u jednom od njih poginula su tri policajca.

U medjuvremenu, američka vojska je saopštila da veruje da je američki vojnik koji je otet u Bagdadu prošle nedelje i dalje u zatočeništvu iračkih pobunnjenika.

General potpukovnik Vilijam Koldvel rekao je novinarima u Bagdadu da je u «toku dijalog» o oslobadjanju 41- godišnjeg vojnika.

Irački predsednik Džalal Talabani je u Parizu, na početku jednonedeljne posete Francuskoj, izjavio da bi koalicione trupe pod vođstvom Sjedinjenih Država trebalo da ostanu u Iraku još dve – tri godine, što bi omogućilo vladi da razvije svoje bezbednosne snage.

Talabani je objasnio da bi posle tog perioda Irak mogao da kaže Amerikancima «hvala» i «doviđenja». Irački lider, koji će se pored ostalih sastati i sa francuskim predsednikom Žakom Širakom, nada se da će uspeti da ubedi Francusku da se aktivno uključi u obnovu Iraka i obuku iračkih bezbednosnih snaga.

Izvinjenje Džona Kerija

Senator iz Masečusetsa, demokrata Džon Keri, koji je poražen na prošlim američkim predsedničkim izborima, izvinio se javno američkim vojnicima i građanima zbog toga što je u ponedeljak rekao studentima u Kaliforniji da će ako ne budu učili dobro "zaglaviti u Iraku".

Senator Keri je rekao da se radilo o nesretnoj interpretaciji šale u kojoj je želeo da kaže da se "predsednik Buš zaglavio u Iraku". Keri je prethodno na poziv bele kuće da se izvini rekao da "ako neko duguje vojnicima na terenu izvinjenje, onda su to predsednik ik njegov neuspešni tim". Senator. Bela kuća je pozdravila izvinjenje uz opasku da je ono stiglo kasno.

Ramsfeld i Čejni ostaju do kraja mandata

Predsednik Sjedinjenih Država, Džordž Buš, objavio je u sredu da će potpredsednik Ričard Čejni i sekretar za odbranu Donald Ramsfeld ostati na tim funkcijama do kraja njegovog predsedničkog mandata.

"Obojica fantastično obavljaju svoje poslove. Zadovoljan sam napretkom koji ostvarujemo", rekao je predsednik Buš novinarima u Beloj kući.

Istraživanja ukazuju na pobedu demokrata

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Demokratska stranka vodi sa oko 15% razlike, svega pet dana uoči izbora za Predstavnički dom Kongresa i za trećinu mesta u Senatu.

Anketa koju su sproveli New York Times i CBS News ukazuje da će 52 odsto registrovanih birača glasati za predstavnike Demokratske stranke, u odnosu na 33 odsto onih koji podržavaju republikance.

Ispitanici su, u najvećem delu, nezadovoljni politikom administracije prema Iraku i načinom na koji vodi rat u toj zemlji. Anketa indicira da birači veruju da će demokrate, ako dođu na vlast, smanjiti vojni angažman SAD u Iraku.

Istraživanje je pokazalo i da će oko 50 odsto nezavisnih birača glasati za demokrate, naspram svega 23 odsto stranački neopredjeljenih, koji će svoj glas dati vladajućoj stranci.

Istraživanje se, navode anketari, ne odnosi konkretno na svaki od kongresnih duela, jer će mnogi biti odlučeni i na osnovu specifičnih lokalnih predizbornih dilema.

XS
SM
MD
LG