Linkovi

Žustra polemika predsednika Buša i senatora Džona Kerija


Predsednik Buš i njegov bivši predsednički rival, demokratski senator Džon Keri, vode verbalnu bitku povodom situacije u Iraku, pri čemu predsednik optužuje demokratu iz Masačusetsa da vređa američke vojnike, dok Keri žestoko napada Bušovu neuspešnu politiku. Novinarka Glasa Amerike Debora Tejt, izveštava da se ta bitka posebno zaoštrila, nedelju pre održavanja važnih izbora, koji će odrediti kontrolu nad Kongresom Sjedinjenih Država.

Zapažanje koje je senator Džon Keri proteklih dana izneo pred studentima jednog univerziteta u Kaliforniji, podstaklo je oštar verbalni okršaj između predsednika Buša i demokrate iz Masačustesa.

«Obrazovanje, kao što znate – ako hoćete najviše da ga iskoristite – marljivo učite, radite domaće zadatke, trudite se da budete mudri i – možete dobro da prođete. Ako ne, zaglavite u Iraku.»

Predsednik Buš je juče, vodeći kampanju za republikanske kongresne kandidate u Džordžiji na jugu Sjedinjenih Država, uhvatio Kerija za reč.

«Senatorova napomena da su mladići i devojke u našoj vojsci na neki način neobrazovani, uvredljiva je i sramotna. Pripadnici vojske Sjedinjenih Država su veoma razboriti i veoma hrabri i senator iz Masačusetsa im duguje izvinjenje.»

Tokom boravka u državi Vašington na severozapadu Sjedinjenih Država, senator Keri je rekao novinarima da je njegov komentar bio, kako se izrazio, «neslana šala» o predsedniku i predsednikovim ljudima, a ne o američkim vojnicima. Keri, inače odlikovani veteran Vijetnamskog rata koji bi ponovo mogao da se kandiduje na predsedničkim izborima 2008, rekao je da nikome ne namerava da se izvini zbog kritikovanja predsednika i njegove propale politike.

«Ako iko duguje našim vojnicima na ratištu neko izvinjenje, onda su to predsednik i njegov neuspešni tim i republikanska većina u Kongresu koja je spremna da aminuje politiku koja šteti i našim vojnicima i njihovim porodicama.»

Kerijev republikanski kolega, senator Džon Mekejn iz Arizone, takođe odlikovani veteran Vijetnamskog rata i potencijalni predsednički kandidat 2008, ponovio je predsednikov poziv Keriju da se izvini trupama.

Rat u Iraku je ključno pitanje na predstojećim izborima. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca ne odobrava način na koji predsednik

Buš vodi irački rat i demokrate se nadaju da će to nezadovoljstvo 7. ovog meseca da im vrati kontrolu nad jednim ili oba kongresna doma.

XS
SM
MD
LG