Linkovi

Težak poraz zvaničnih šampiona na otvaranju sezone


Ako je suditi po prvim mečevima novog 61. NBA šampionata, predstojeća sezona u najjačoj ligi sveta biće puna iznenađenja. Zvanični šampion Majami doživeo je debakl, u duelu sa, kako se sinoć pokazalo, izvanrednim Čikago Bulsima - 108:66. Košarkaši Majamija delovali su kao da si celo leto proveli na plaži, a njihov rival, kao neko ko će ove godine biti ozbiljan kandidat za najviši plasman. S druge strane, Lejkersima bez Kobija Brajanta malo ko je davao šanse na otvaranju sezone protiv Finiksa, ali su Lamar Odom i ostali uspeli da trijumfuju u svom "Stejpls Centru" - 114:106.

Svečnost u "Ameriken Erlajns Areni", na kojoj su košarkaši Majamija dobili svoje šampionsko prstenje i podigli šampionski baner pod svodove dvorane dobila je potpuno drugu dimenziju kada je utakmica počela utakmica. Košarkaši Čikaga, pre svih Kirk Hajnrik sa 26 i Kris Duhon sa 20 poena, uz standardnu partiju ovoletošnjeg pojačanja Bena Valasa, (11 skokova, 5 poena), preuzeli su kontrolu u drugoj četvrtini, imali 29 razlike na poluvremenu i na kraju naneli daleko najteži poraz jednoj šampionskoj ekipi na startu sezone. Prethodni rekord držali su Lejkersi iz 1982, koje je Golden Stejt pobedio sa 15 razlike. Njihov trener tada – Pet Rajli; njihov učinak na kraju sezone – poraz u velikom finalu od Filadelfije, koju su pobedili u borbi za titulu sezonu ranije. Sinoć, u šampionskoj ekipi, jedni igrač sa dvocifrenim učinkom bio je Dvejn Vejd – 25 poena.

Kobi Brajant nije bio u mogućnosti da pomogne saigračima na startu sezone i kako je saopšteno propustiće i sledeći meč, večeras u Ouklendu, ali su Lejkersi pokazali da bi mogli da budu prijatno izenađenje ove godine. Izuzev početka meča, kada su Sansi pogodili prvih devet šuteva iz igre poveli sa 19 razlike (39:20), domaći su bili nadmoćni, kako u šutu, tako i u skoku. Preokret su predvodili Lamar Odom sa rekordom karijere – 34 poena, uz 13 skokova i 6 asistencija i 19-godišnji Endrju Bajnam, koji je prvi put kao starter u karijeri postigao 18 poena, uz 9 skokova. Vladimir Radmanović prvi je izašao na parket od košarkaša iz Srbije i Crne Gore. Za 20 minuta postigao 8 poena (4-7, -, 0-2), uz po 3 skoka i asistencije, a polovinu poena ubacio je na početku poslednje četvrtine, kada su on i Odom serijom 12:4 podigli razliku na 14 poena. Sansi do kraja nisu prišli na bliže od "minus sedam".

Sezona se nastavlja večeras sa čak 13 utakmica, na kojima bi trebalo da nastupe i svi ostali košarkaši iz Srbije i Crne Gore, izuzev povređenih Željka Rebrače i Žarka Čabarkape. Obojica imaju problema sa leđima, i ne očekuje se da će biti spremni pre decembra.

Rezultati i strelci

Majami - Čikago 66:108
(Vejd 25, Voker 9, O'Nil 7 - Hajnrik 26, Duhon 20, Deng 12, Sefološa 11, Noćioni 9, 11 sk, Valas 5, 11 sk)

L. A. Lejkers - Finiks 114:106
(Odom 34, 13 sk, 6 as, 3 ukr. lop, Bajnam 18, 9 sk, 5 as, Evans 17, Volton 11 - Barbosa 30, Merion 16, 7n sk, Neš 15, 13 as, Tomas 12, 8 sk, Bel 12)

XS
SM
MD
LG