Linkovi

Umro bivši predsjednik Južne Afrike Pit Bota


Južnoafrički predsjednik, Tabo Mbeki, pohvalno je govorio o svom prethodniku na funkciji, Pitu Boti, koji se svojevremeno žestoko protivio ukidanju aparthejda.

Bota je umro u utorak u 90. godini u svojoj kući na južnoj obali Kejpa.

Bio je na čelu Južne Afrike od 1978. do 1989., u vrijeme najžešćeg rasnog nasilja nad crnačkim stanovništvom i najjače međunarodne izolacije zemlje.

No predsjednik Mbeki rekao je na komemoraciji da je, kada je shvatio da je nemoguće očuvati sistem aparthejda, Bota "znao da nema alternative suživotu".

I prvi crnački predsjednik, Nelson Mendela, koji je u vrijeme vladavine Pita Bote bio u zatočeništvu, pozitivno je govorio o Pitu Boti, "čovjeku koji je utabao stazu da se aparthejd okonča mirno".

Botin prvi nasljednik na mjestu predsjednika, F. W. de Klerk vodio je državu do prvih multirasnih izbora na kojima je 1994. godine, trijumfovao Mendela.

Komisija za istinu i pomirenje koja je potom formirana, optužuila je Botu za mnogobrojne zločine počinjene nad crnačkim stanovništvom u vrijeme aparthejda, ali loše zdravlje Boti pomoglo da izbjegne sud i kažnjavanje.

Botina supruga, Barbara, nije željela da njen muž bude sahranjen uz državne počasti. Pit Bota biće ukopan naredne sedmice, 8. novembra.

XS
SM
MD
LG