Linkovi

Najmanje 13 mrtvih u talasu nasilja u Iraku


Prema podacima iračkih vlasti, najmanje 13 osoba je poginulo u bombaškim i drugim napadima širom Bagdada. Mete napada bili su civili, policija i irački vojnici. Osim toga, na ulicama prestonice i u reci Tigar pronadjeni su leševi deset Iračana.

Lekari u Bagdadu navode da je još 12 osoba podleglo ranama koje su zadobile u jučerašnjem bombaškom napadu na svatove na jednom šiitskom venčanju u Bagdadu, što znači da je u eksploziji ukupno stradalo 23 ljudi.

Severno od prestonice, iračka policija nastavlja potragu za najmanje 30 šiita za koje se veruje da su oteti u pobunjeničkoj akciji.

Američka vojska danas je saopštila da su tokom oktobra u borbama u Iraku život izgubila 104 američka vojnika, što ga čini četvrtim najtežim mesecom po bilansu američkih žrtava od početka invazije 2003.

Bler ne isključuje istragu

Britanski premijer Toni Bler izjavio je da ne isključuje mogućnost pokretanja zvanične istrage o ulozi Britanije u ratu u Iraku, ali je dodao da sada nije trenutak za to.

Bler je to izjavio nekoliko sati pošto je u parlamentu odbačen zahtev opozicionih velških i škotskih nacionalista da se takva istraga sprovede odmah.

Britanski premijer je objasnio da bi pokretanje istrage u ovom trenutku uputilo neželjene signale koalicionim partnerima i da bi uznemirilo vladu u Bagdadu.

Poslanici u Donjem domu britanskog parlamenta odbacili su zahtev za sprovodjenjem istrage sa 298 prema 273 glasa pri čemu je za taj predlog glasalo i 12 poslanika Blerove Laburističke stranke.

XS
SM
MD
LG