Linkovi

Pjongjang potvrdio spremnost na pregovore, Tokio i Seul traže konkretan progres


Sjeverna Koreja je potvrdila da će se vratiti pregovorima o svom nuklearnom programu, pod uslovom da se u okviru tog multilataranog dijaloga riješi pitanje finansijskih sankcija koje su Pjongjangu nametnule SAD.

Sjeverna Koreja traži da se, između ostalog, oslobode njena sredstva iz banke u Makau, zamrznuta nakon što su Sjedinjene Države odlučile da kazne Pjongjang zbog finansijskih malverzacija - falsifikovanja i pranja novca.

Američki izaslanik, ambasador Kristofer Hil, rekao je da je Vašington pristao da se pitanje finansijskih sankcija razmotri, uprkos prethodnom insistiranju Bušove administracije da se radi o dva odvojena pitanja.

Hil je rekao da očekuje da će Sjeverna Koreja prihvatiti obavezu odustajanja od nukleranog arsenala, sa kojom se saglasila 2005. Nastavak pregovora predviđen je krajem novembra ili početkom decembra.

Saopštenje iz Pjongjanga o uslovnoj spremnosti na nastavak dijaloga, stiglo je nakon neformalnog susreta sjevernokorejskih diplomata sa američkim i kineskim funkcionerima u Pekingu.

Predsjednik SAD Džordž Buš pozdravio je najnoviju najavu iz Pjongjanga, ali je rekao da će nastojati da se implementiraju sankcije koje je uveo Savjet bezbjednosti UN, nakon nuklearne probe 9. oktobra.

Prošlo je više od godinu od kako je održana posljednja runda pregovora u septembru 2005. godine. Sjeverna Koreja je prije tri sedmice testirala svoje prvo nuklearno oružje.

Južna Koreja i Rusija pozdravile su najnoviji razvoj događaja, baš kao i Japan, koji je u svom saopštenju naznačio da neće pregovarati, ako je premisa dijaloga činjenica da Pjongjang posjeduje nuklearno oružje.

Istovremeno, zamjenik južnokorejskog šefa diplomatije Ju Mjung-hvan upozorio je da sami pregovori neće dovesti do ukidanja sankcija UN, već da je neophodan produktivan proces koji će onemogućiti da Pjongjang posjeduje nuklerano oružje.

Paik Jin-hjun, stručnjak za međunarodne odnose na Nacionalnom univerzitetu u Seulu vjeruje da će se Sjeverna Koreja pregovorima vratiti okuražena nukleranim testom i sa zahtjevom da se ubuduće tretira kao nuklerana sila. Po njegovim riječima, iz vizure Pjongjanga, pregovaraće se o smanjenju, a ne o ukidanju sjevernokorejskog nuklearnog arsenala.

Međutim, odlazeći južnokorejski ministar za ujedinjenje poluostva Li Jiong-siok, kaže da je to neprihvatljivio.

Ministar Li, baš kao i ministar odbrane i direktor nacionalne obavjještajne službe u srijedu su dobili zamjene, nako što su poslije nuklerane probe u Sjevernoj Koreji podnijeli ostavke.

Novi, reformisani kabinet premijera No Mu Juna sada se suočava sa uspostavom odnosa sa Pjongjangom na novim osnovama - uslovljenim, između ostalog, sankcijama koje su UN uvele Sjevernoj Koreji.

XS
SM
MD
LG