Linkovi

Čarls Barkli: U finalu NBA plej-ofa San Antonio i Nju Džersi


Utakmicom na jugu Floride, između branioca titule Majamija i Čikaga, ekipe za koju mnogi misle da bi ove sezone mogla daleko u plej-ofu – večeras počinje 61. NBA šampionat. Pored duela Hita i Bulsa, koji predstavlja reprizu prvog kola Istoka od pre nekoliko meseci, na drugom kraju zemlje, u Los Anđelesu, Lejkersi dočekuju Finiks – u još jednoj reprizi prvog kola doigravanja od prošle sezone.

Kao i prethodnih nekoliko sezona, kada je reč o nacijama izuzev Sjedinjenih Država, Srbija i Crna Gora imaju najviše predstavnika u najjačoj ligi sveta – ukupno osam košarkaša i dvojicu pomoćnih trenera. Kandidata za titulu je mnogo, prognoze stručnjaka se razliku, a o tome najbolje svedoči jučerašnji skup u NBA prodavnici na Petoj aveniji u Njujorku, gde su bivši igrači, sada TV komentatori predviđali razvoj predstojećeg prvenstva.

Alen Hjuston, koji je sa Njujork Niksima igrao u finalu NBA plej-ofa 1994. godine, prognozirao je reprizu ovogodišnjeg finala – duel Majamija i Dalasa, ali sa drugačijim ishodom, odnosno pobedom Mevsa. Njegov saigrač iz pomenutog finala plej-ofa (1994), sada analitičar TV mreže ESPN, Greg Entoni slaže se da će Dalas osvojiti prvi šampionski prsten u istoriji kluba, ali veruje da će za titulu prvaka, u junu sledeće godine, igrati protiv - Klivlenda.

Keni Smit, koji je takođe bio učesnik finala plej-ofa 1994, ali u dresu tadašnjih šampiona Hjuston Rokitsa, u narednom finalu takođe očekuje poraz Kavalirsa, ali od drugog teksaškog velikana – San Antonio Sparsa.

Njegov kolega sa TV mreže TNT i član "Kuće slavnih" Čarls Barkli, lako se odlučio za Tima Dankana i Sparse, kada je reč o najboljem timu Zapada, a onda posle kraće pauze, koja je izazvala smeh kod ostalih – prognozirao da će Istok osvojiti Nju Džersi Netsi. Barkli je ostao pri tome i kada je posle emisije u razgovoru sa novinarom NBA televizije nastavio sa predviđanjima za novu sezonu.

"Na Zapadu mi se dopadaju Juta i Sijetl, mislim da će imati dobre godine. Na Istoku … Nju Džersi će iznenaditi mnoge, to je tim sa puno veterana, imaju odlične visoke igrače. Volim da ih gledam kako igraju. Atlanta će biti bolja nego pre, Orlando sigurno, Nju Orleans takođe. Navijači treba da budu uzbuđeni zbog ove sezone", zaključio je Barkli prognozirajući da će Tim Dankan biti MVP, iako je kako kaže, Kobi Brajant – najbolji igrač lige.

XS
SM
MD
LG