Linkovi

Kandidati za Kongres pokušavaju da steknu podršku birača


Kandidati obe vodeće američke političke stranke grčevito nastoje da u poslednjem momentu steknu glasove birača na kongresnim izborima sedmog novembra.

Opozicione Demokrate treba da osvoje 15 mesta u Predstavničkom domu i šest mesta u Senatu kako bi ponovo stekli kontrolu nad oba doma Kongresa po prvi put od 1994. godine. Kongresni izbori u godini kada se ne bira predsednik obično su fokusirani na lokalna pitanja i kandidate. Medjutim, ove godine, Demokrate koriste nezadovoljstvo javnosti ratom u Iraku kako bi pospešili veći odziv birača na izborima 7. novembra. Senator Džozef Bajden je Demokrata iz Delavera.

”Američki narod po meni ima jednu šansu, samo jednu šansu, da pošalje jasnu poruku o Iraku i ne bi ga trebalo u tome omesti.“

Glasa se za svih 435 mesta u Predstavničkom domu i 33, od sto mesta, u Senatu. Pored toga, 36 saveznih država bira guvernere. Osnivač jedne od uticajnih agencija za ispitivanje javnog mnjenja, Džon Zogbi, kaže da demokrate uživaju prednost u danima pred izbore. Medjutim, Zogbi upozorava da bi Republikanci još uvek mogli u poslednjem momentu da se reoragnizuju i privuku glasove neopredeljenih birača, što bi ograničilo uspehe demokrata. Predsednik Buš je medju onima koji apeluju na republikance da ignorišu ankete i pruže podršku kandidatima Republikanske stranke širom zemlje.

”Vidim da su ljudi ovde u Vašingtonu već doneli odluku o ishodu izbora. Kao da su već završeni, pre nego što je glasanje i počelo. To nije utisak koji ja dobijam na predizbornim skupovima.“

Procenjuje se da se za samo 50-tak od 435 mesta u Predstavničkom domu, vodi tesna trka. Demokrate se nadaju da će u Predstavničkom domu ostvariti pobede na mestima gde su Republikanci ranjivi, odnosno u Konetikatu, Pensilvaniji i Ohaju. Nekoliko republikanskih senatora je takodje ranjivo ove godine, ali najveći broj analitičara veruje da će demokrate teško osvojiti još šest mesta koja su im potrebna da bi dobili većinu u Senatu. Medju trkama koje privlače pažnju nacije je takmičenje u Tenesiju izmedju Demokrate Harolda Fora i Republikanca Boba Korkera. Ford pokušava da bude prvi Afroamerikanac koji bi bio izabran za Senat na američkom jugu od perioda posle gradjanskog rata. Druga važna trka je u Virdžiniji gde republikanski senator Džordž Alen pokušava da porazi demokratu Džima Veba, čiji izazov se pokazao snažnijim od očekivanog.

Druge važne trke za Senat se odvijaju u Mizuriju, Ohaju, Pensilvaniji i Montani. Republikanci veruju da imaju dobre izglede da osvoje mesto u Senatu u Nju Džerziju koje sada drže Demokrate, dok Demokrate takodje pokušavaju da ostvare pomak u trkama za guvernere širom zemlje. Republikanci trenutno drže 28 guvernerskih položaja, a demokrate 22. Medjutim, ankete ukazuju da bi taj odnos mogao dramatično da se izmeni na dan izbora. Pored izbora za kongresmene i senatore od birača će se ove godine tražiti da se opredele po nizu spornih mera u saveznim državama - od abortusa, preko braka homoseksualaca i poreskih stopa, do minimalne nadnice i ograničenja pušenja na javnim mestima.

XS
SM
MD
LG