Linkovi

Čertof: Bezbednost granice sa Meksikom već daje rezultate


Administracija predsednika Džordža Buša ukazuje da obezbeđivanje američke granice prema Meksiku smanjuje prelazak ilegalnih imigranata u zemlju. Novinar Glasa Amerike Majkl Boumen izveštava iz Vašingtona da je to saopšteno pošto je predsednik Buš potpisao zakonski predlog kojim se predviđa izgradnja ograde duž američko-meksičke granice dugačke oko 1100 kilometara.

Predsednik Buš je u maju zatražio od Kngresa da usvoji sveobuhvatnu imigracionu reformu i, istovremeno, naredio preduzimanje hitnih mera za povećanje budnosti i bezbednosti duž tri hiljade kilometara dugačke američko-meksičke granice. Te mere obuhvataju razmeštanje jedinica Nacionalne garde duž granice, obučavanje dodatnog broja graničara i korišćenje usavršene tehnologije za nadzor zabačenih delova granice. Kongres do sada nije usvojio paket imigracionih reformi koji je predsednik zatražio. Ipak, sekretar za unutrašnju bezbednost, Majkl Čertof, kaže da napori administracije da obezbedi granicu već pokazuju rezultate.

«Zahvaljujući dodatnim graničnim patrolama, dodatnoj infrastrukturi i zahvaljujući tome što je predsednik Buš uputio Nacionalnu gardu na granicu, počeli smo da beležimo, po prvi put, znatno smanjenje broja ilegalaca koje hvatamo prilikom prelaska granice.»

Čertof kaže da je ukupni broj uhvaćenih imigranata duž južne granice Sjedinjenih Država, za više od 8 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine, što dokazuje da manji broj stranaca pokušava da ilegalno uđe u zemlju. Ipak, Čerof nije propustio da istakne da to smanjenje nije jednostavna posledica pojačanja granične kontrole. Podjednako važno, kako je objasnio, bilo je nedavno napuštanje politike «hvatanja i oslobađanja», koja je važila za stanovnike svih država sem Meksika.

Na osnovu te stare takozvane politike «Svi sem Meksikanaca», svi koje je američka vlast uhvatila na granici bi bili oslobođeni po uplati kaucije, sve do suđenja. Ti pojedinci su se retko pojavljivali na zakazanom suđenju, radije se opredeljujući da se izgube unutar američkog društva. Čertof je istakao da pritvaranje umesto oslobađanja svih stranaca, jeste povećalo potrebu za zatvorskim kapacitetima i ponovo oživelo određene administrativne postupke, ali je istovremeno donelo određene rezultate. Sekretar za unutrašnju bezbednost je rekao da su federalni agenti takođe agresivniji prema američkim firmama koje zapošljavaju radnike bez dokumenata i da se posebni napori ulažu u hvatanje ilegalnih imigranata koji krijumčare drogu, peru novac i uključuju se u delatnost kriminalnih bandi. Ankete pokazuju da je nedelju pre kongresnih izbora imigracija glavno pitanje za znatan broj američkih birača.

XS
SM
MD
LG