Linkovi

Buš: Želimo da Severna Koreja odustane od svojih programa nuklearnog oružja


Otprilike tri nedelje posle svoje prve nuklearne probe, Severna Koreja je pristala da nastavi pregovore. Ta iznenađujuća vest je objavljena u Pekingu, gde su izaslanici Severne Koreje, Kine iSjedinjenih Država razgovarali iza zatvorenih vrata. Predsednik Buš je odmah u Vašingtonu pozdravio tu vest.

«Zadovoljan sam i želim da se zahvalim Kinezima koji su podržali ovaj sastanak na kojem je dogovoren nastavak šestostranih razgovora.»

Američki predsednik je priznao da put napred neće biti lak i naglasio da preostaje još mnogo posla. Međutim, nedvosmisleno je rekao da je najava nastavka šestostranih razgovora veliki događaj.

«Oduvek sam smatrao da je za Sjedinjene Države važno da sede za stolom sa ostalim partnerima kada dođe vreme za rešavanje ovog važnog pitanja.»

Tokom kratkog susreta sa novinarima, predsednik Buš nije pomenuo ustupke Severnoj Koreji, kao što je moguće ukidanje sankcija uvedenih posle nuklearne probe. Umesto toga, predsednik je naglasio da će preduzeti korake da osigura da Severnokorejci ispune svoje međunarodne obaveze.

«Uputićemo timove u region da rade sa našim partnerima da bi se osiguralo da se sadašnje sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija poštuju, ali i da osiguraju da razgovori budu efikasni, da ostvarimo ono što želimo, a to je da Severna Koreja odustane od svojih programa nuklearnog oružja i samog oružja na proverljiv način, u zamenu za bolji put svog naroda u budućnost.»

Južna Koreja i Rusija su se pridružile Sjedinjenim Državama i Kini u slavlju povodom neočekivane vesti, ali je reagovanje jednog od učesnika u razgovorima, Japana, donekle prigušeno. Pozdravljajući izglede za održavanje novog kruga razgovora, japanski zvaničnici izražavaju izvesnu sumnju i ističu da Severnoj Koreji neće biti dopušteno da nastavi razgovore dokle god ima nuklearno oružje. Na pitanje o reagovanjima u Tokiju, portparol Bele kuće, Toni Snou, rekao je da svi učesnici šestostranih razgovora podržavaju dogovor o njihovom nastavljanju. Snou je istakao da ovaj diplomatski prodor pokazuje da predsednikov multilateralni pristup Severnoj Koreji donosi plodove.

XS
SM
MD
LG