Linkovi

Vizner: Pitanje statusa Kosova treba rešiti do kraja 2006. godine


Specijalni izaslanik SAD za pregovore o Kosovu Frenk Vizner ponovio je danas u Beogradu da pitanje statusa Kosova treba rešiti do kraja 2006. godine.

Odlaganje odluke o statusu "ne bi ničemu doprinelo" i da "to pitanje treba rešavati što pre kako region ne bi ostao u vakuumu", rekao je Vizner na konferenciji za novinare u Ambasadi SAD. Na pitanje o mogućem odlaganju odluke o statusu Kosova zbog izbora u Srbiji Vizner je rekao da "ne može hipotetički da govori jer datum izbora u Srbiji još nije utvrdjen". Američki diplomata u Beogradu je danas razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom i šefom diplomatije Vukom Draškovićem. Vizner će se sastati i sa predstavnicima Srpske pravoslavane crkve i diplomatama zemalja Kontakt grupe.

Frenk Vizner i Boris Tadić o pregovorima o statusu Kosova

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom SAD za Kosovo Frenkom Viznerom o pregovorima o budućem statusu Kosova. Kako se navodi u saopštenju pres službe predsednika Srbije, Tadić je preneo Vizneru "da Srbija želi da se pregovarački proces nastavi i da će se, kao i do sada, zalagati svim političkim sredstvima da se postigne sporazumno i održivo rešenje za Kosovo".

Koštunica: Kosovo saglasno Povelji UN sastavni i neotuđivi deo Srbije

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je istakao u razgovoru sa specijalnim američkim predstavnikom za razgovore o statusu Kosmeta Frenkom Viznerom, da je narod Srbije svojom slobodnom i suverenom voljom izglasao novi Ustav i jasno potvrdio da je Kosovo saglasno Povelji UN sastavni i neotuđivi deo teritorije Srbije. Predsednik Vlade Koštunica je izrazio nezadovoljstvo što specijalni izaslanik Ahtisari do sada nije uspeo da obezbedi pregovore koji bi vodili sporazumu i kompromisu. Veliku zabrinutost izaziva i činjenica da je za proteklih godinu dana Ahtisari prisustvovao samo jednom jedinom razgovoru o budućem statusu Kosova, rekao je predsednik Vlade. Specijalni izaslanik ambasador Vizner je u razgovoru posebno naglasio da se SAD zalažu da se do rešenja za Kosovo dođe do kraja ove godine.

Drašković: Pregovaračke pozicije Beograda i Prištine udaljene ali ne i nepremostive

Ministar Srbije Vuk Drašković je u razgovoru sa izaslanikom Frenkom Viznerom ocenio da su pregovaračke pozicije Beograda i Prištine udaljene ali ne i nepremostive.

“Nepremostivo će biti premostivo i kompromisno ako se uspostavi most između teritorijalnog integriteta Srbije i zahteva albanske većine da upravljaju Kosovom, i takvo rešenje bilo bi u interesu svih“, pojasnio je Drašković.

Vizner je rekao da će most biti uspostavljen i da je on u činjenici da "na Balkanu neće biti naroda čija će prava biti tako snažno zaštićena kao što će biti zaštićena prava Srba i njihovih crkava i manastira na Kosovu", dodaje se u saopštenju. Drašković je Vizneru rekao i da su građani Srbije, glasajući na referendumu za novi Ustav, poslali poruku i Kontakt grupi i Savetu bezbednosti UN da su za očuvanje teritorijalne celovitosti svoje države. Američki izaslanik Frenk Vizner boravi u dvodnevoj poseti Beogradu.

XS
SM
MD
LG