Linkovi

Na Univerzitetu države Kalifornije puštena u rad nova elektrana


Međutim, oko nje nećete naći ni ugalj, ni prirodni gas. Ovo postrojenje radi na organske otpatke, u koje spadaju i ostaci hrane prikupljeni iz restorana u San Francisku.

U skupom ribljem restoranu “Bulevar”, koji se nalazi na obali zaliva San Franciska, gosti. Za to vreme u kuhinji, kuvari i kelneri pažljivo razdvajaju ostatke hrane od ostalog otpada. Ostaci hrane iz ovog i oko 2.000 drugih restorana u San Francisku se prikupljaju kako bi bili upotrebljeni u novom univerzitetskom postrojenju u Dejvisu. Glavni kuvar u “Bulevaru” Tim Kvejntenens je zadovoljan što njegova hrana ne ide na otpad.

“Dobro je da sada koristimo one stvari koje smo do skora bacali, zahvaljujući tehnologiji koja nam pomaže da smanjimo zavisnost od fosilnih goriva.”

Eksperimentalno postrojenje koje radi na hranu poznato je i kao Energetski projekat na biogas, a sastoji se od 4 velika čelična rezervoara i generatora snage 22 kilovata. To je prvi funkcionalni sistem gde se može videti tehnika poznata kao postepena prerada čvrstih organskih otpadaka, bez prisustva kiseonika. Nju je razvio profesor univerziteta države Kalifornije Rejong Žan.

Iako pretvaranje hrane u energiju liči na naučnu fanstastiku, to je stvarnost – objašnjava Dejv Konvinski, koji je direktor firme “OnSite Power Systems” koja drži licencu za ovu novu tehnologiju i koja upravlja ovim opitnim postrojenjem.

“Svaka tona ovako prikupljene hrane, rezultiraće u dovoljno električne ili termičke energije za oko 10 domova u Kaliforniji.”

Konvinski ovo probno postrojenje smatra samo prvim korakom ka komercijalizaciji. Evo kako sistem funkcioniše: ostaci hrane, kao i ošišana trava i drugi bio otpad smeštaju se u rezervoar u kome bakterije onda sve to rastvore i pretvore u vodu i organske kiseline. To je u osnovi samo ubrzani proces raspada, kakav se događa u prirodi. Potom se organske kiseline prebacuju u drugi rezervoar, gde ih druga vrsta bakterija pretvara u metan. Konvisnki objašnjava da je metan izvor energije.

“Biogas može da se koristi u generatorima, a razmatramo mogućnost da takav gas konvertujemo i koristimo ga kao gorivo za automobile.”

Ako se pokaže da je ova tehnologija komercijalno prihvatljiva i ako bude široko prihvaćena, posledice bi mogle da budu ogromne. Ne samo da bi na ovaj način bila smanjena količina otpada na đubrištima, već bi bila smanjena i količina štetnih gasova staklene bašte, a umanjila bi se i Američka zavisnost od uvozne nafte.

XS
SM
MD
LG