Linkovi

Birači u Ohaju suočiće se sa nekim zbunjujućim dilemama


Dve od mera za koje će se glasati 7. novembra, povezane su sa pušenjem. Iako jedna predviđa zabranu pušenja u svim javnim prostorima, a druga se zalaže za ukidanje pojedinih zabrana koje su već na snazi, obe mere imaju gotovo isti naslov, što bi glasače moglo da zbuni.

Kada je organizacija koja sebe naziva «Ohajo – bez dima», predložila zabranu pušenja u celoj državi, proizvođač cigareta «Ar Džej Rejnolds» je odlučio da pušačima pruži i drugačiji izbor. On je dobio naziv «Ohajo – sa manje dima». Ali Metju Majers, koji predvodi kampanju nazvanu «Deca bez duvana», tvrdi da bi se tom merom pušenje dozvolilo na više mesta nego do sada.

«Jedino objašnjenje za ovu kontrameru je namerno zbunjivanje glasača», kaže on.

Međutim, duvanska industrija brani predlog «za manje dima», tvrdeći da se njime pušačima nudi nešto što je manje drakonski od totalne zabrane pušenja. Predsednik inicijative «Ohajo – sa manje dima», Džejkob Evans, kaže da bi se tom merom ograničilo pušenje na javnim mestima i istovremeno zaštitila prava vlasnika kompanija i pojedinaca.

«Stanovnici Ohaja se slažu da je pušačka politika potrebna, ali ne i totalna zabrana», kaže Evans.

Antipušačke organizacije optužuju velike duvanske kompanije da naglo povećavaju troškove tokom izborne godine i izdvajaju desetine miliona dolara za kampanje protiv zabrane pušenja i novih poreza na cigarete. «Ar Džej Rejnolds» i «Filip Moris» su već potrošili 55 miliona dolara protiv kalifornijskog Predloga 86, kojim bi se poreza na paklicu cigareta povećala za 2 dolara i 60 centi.

Vendi Lazarus, osnivačica jedne dečje organizacije za borbu protiv pušenja, kaže da se velike duvanske kompanije ogorčeno bore, jer se pokazalo da poskupljenje cigareta smanjuje pušenje među mladima.

«Kompanije se bore da naredni naraštaj pušača počne da puši», kaže ona.

Međutim, predstavnica «Ar Džej Rejnoldsa», Mora Pejn, kaže da se duvanske kompanije bore za prava pušača.

«Cigarete su već jedan od najviše oporezovanih potrošačkih proizvoda na tržištu. Pušači plaćaju stotine i stotine miliona dolara poreze na cigarete», kaže ona.

Antipušačke organizacije tvrde da se duvanske kompanije samo bore da zaštite sopstveni opstanak. Najnovije studije pokazuju da broj pušača u Sjedinjenim Državama u proteklih osam godina – postojano opada.


XS
SM
MD
LG