Linkovi

Solana: Novi ustav Srbije važan korak ka reformama i izborima


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je danas da je usvajanje novog ustava Srbije važan korak za pospešenje unutrašnjih reformi i usredsredjivanje Srbije na održavanje izbora. Ti izbori, navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU, treba da dovedu do stvaranja potrebnih institucija kojima će se podržati primena novog ustava. Solana je čestitao Srbiji na urednom održavanju referenduma za novi ustav Republike Srbije. U saopštenju se dodaje da je, "što se tiče Kosova, Havijer Solana podsetio da je Kosovo trenutno pod medjunarodnom upravom, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN".

"Budući status Kosova će biti odredjen tekućim procesom rešavanja statusa koji vodi izaslanik UN Marti Ahtisari", naveo je Solana.

Kristina Nađ: Referendum važan jer je zamenjen Milosevićev ustav

Evropska komisija ocenila je da usvajanje novog Ustava predstavlja važan događaj za Srbiju zato što je time "zamenjen prevaziđeni Miloševićev ustav", izjavila je danas portparol evropskog komesara Olija Rena, Kristina Nađ.

Kristina Nađ je istakla da je Evropska unija Srbiji preporučila da u novi Ustav unese promene u skladu s evropskim standardima, što će biti ocenjeno u godišnjem izeštaju o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU, koji će biti objavljen 8. novembra.

Predstavnica za štampu evropskog komesara za proširenja je dodala da "nezvanični rezultati referenduma o novom srpskom ustavu... ukazuju da je srpski narod usvojio novi Ustav" i da Evropska komisija "pozdravlja prve izveštaje o urednom toku referenduma".

"Ako to i zvanično bude potvrđeno, nadomeštaj prevaziđenog Miloševićevog ustava će biti važan razvoj za Srbiju", podvukla je Renova portparolka, čime je odgovorila na pitanje novinara da li činjenica da je u novom Ustavu Srbije Kosovo navedeno kao nerazdvojivi deo srpske teritorije "može imati upliva na kretanje Srbije ka članstvu u EU".

Kristina Nađ je dodala da je Brisel, kada je reč o sadržini Ustava, pažljivo pratio raspravu o Ustavu u Srbiji tokom kampanje za referendum i primio na znanje "razna mišljenja ispoljena o sadržini, kao i načinu na koji je utvrđen nacrt ustava".

"Evropska unija je Srbiji preporučila da u svom ustavu izvrši promene u saglasnosti sa evropskim standardima. I ocena o tome će biti data u predstojećem Izveštaju o napretku Srbije koji Evropska komisija treba da objavi 8. novembra", dodala je Nađ.

Prema njenim rečima, "pitanje budućeg statusa Kosova je odvojena stvar" i ostvaruje se u okviru procesa rešavanja statusa koji vodi izaslanik UN Marti Ahtisari". Renovu predstavnicu za štampu novinari su pitali da, ne ulazeći u to da li Kosovo treba ili ne da bude nezavisno, kaže šta Evropska komisija misli o oceni da bi "rešavanje statusa Kosova moglo biti još složenije zbog toga što Srbija već sad kaže da je Kosovo deo njene teritorije".

Kristina Nađ je uzvratila da, kad je u pitanju "spominjanje, isticanje suvereniteta nad Kosovom u novom Ustavu, onda to ukazuje i na protivrečnost u činjenici da na juče održanom referendumu korišćeni izborni spiskovi potiču iz 2001. godine". Ona je dodala da "ti spiskovi ne uključuju većinu stanovništva na Kosovu, dok se istovremeno u tekstu ustava navodi da je Kosovo integralni deo srpske teritorije. I to je jedino što o ovom pitanju sada mogu reći".

XS
SM
MD
LG