Linkovi

Nemačka najavila povlačenje vojnika iz Bosne i Hercegovine


Povlačenje nemačkih vojnika iz Bosne i Hercegovine moglo bi da počne, kako je u Berlinu rekao portparol Ministarstva odbrane, već u prvoj polovini 2007. godine. U decembru Bundestag ionako treba da donese, kao i prethodnih godina, odluku o mandatu undesvera u Bosni.

Ministar odbrane Franz Josef Jung je sinoć najavio da će već u decembru početi postepeno povlačenje pripadnika nemačkih oružanih snaga iz Bosne. Ministar je ocenio da su se za to stekli uslovi, jer je „posle izbora, koji su protekli dobro, BiH u fazi dalje stabilizacije“. Nemačka u misiji EU u BiH koja broji oko 7.000 pripadnika učestvuje sa 950 vojnika.

Više vojnih i političkih stručnjaka za region je proteklih nedelja upozorilo da su na izborima opet najbolje prošle nacionalne stranke i da je u BiH, pod određenim okolnostima, moguće izbijanje ponovnih sukoba. Franc Lotar Altman iz Instituta za spoljnu politiku i bezbednost smatra da je prerano za povlačenje iz Bosne, jer posle izbora još nije sastavljena vlada i nema ustava koji bi zemlju osposobio za funkcionisanje.

Najavu o povlačenju pozdravilo je Udruženje za Bundesver, čiji je predsednik, pukovnik Bernard Gertz danas naglasio da se mora razmišljati i o smanjenju broja nemačkih vojnika na Kosovu, čim bude doneta odluka o njegovom statusu.

Nemačka učestvuje trenutno u devet međunarodnih vojnih misija. Najviše pripadnika Bundesvera, oko 2.700, je u Avganistanu, zatim na Kosovu, oko 2.500 vojnika, pa u BiH i na rogu Afrike. Manji broj vojnika je i u Sudanu, Gruziji, Etiopiji, Eritreji, u Sredozemlju, Kongu i Libanu.

U prvoj polovini naredne godine Nemačka je predsedavajući EU, kao i G-8, grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije. Stručnjaci za Balkan u Berlinu predviđaju da odluka o statusu Kosova najverovatnije neće, kako je do sada najavljivano, biti doneta do kraja ove, već upravo u prvoj polovini naredne godine, čime raste uloga Nemačke u donošenju odluka vezanih za zemlje zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG