Linkovi

Riker: Postoji samo jedna budućnost-jedinstveno i multietničko Kosovo


“Postoji samo jedna budućnost za Kosovo - ono mora biti jedinstveno i multietničko, izolaciju zajednica moramo zameniti integracijom”, poručuje u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, šef UNMIK-a, Joakim Riker.

Ocenjujući opšte stanje u pokrajini, administrator Riker navodi da se Kosovo nalazi u ključnoj fazi tokom koje se rešavaju konkretna politička pitanja, uspostavljaju stabilne institucije i tržišna ekonomija te očekuje definitivno političko rešenje za njegov status. Zamoljen da prokomentariše na osnovu čega iznosi pozitivne zaključke o dostizanju i implementaciji standarda u svetlu činjenice da se predstavnici manjina posebno Srbi i dalje ne osećaju slobodno i da na tu činjenicu svakodnevno ukazuju brojnim primerima.

Riker: Ako govorite o ekonomskim prlikama, moram da kažem da stvari nisu najbolje. Nalazimo se u začaranom krugu slabog ekonomskog rasta, trgovinskog debalansa i nezaposlenosti. Ako pak govorimo o političkoj situaciji onda tu ima više aspekata. Pre svega kada se radi o političkoj situaciji onda tu govorimo o integraciji manjinskih zajednica u politički i ekonomski život što je jedan od naših prioriteta. Ali, da bi ste to ostvarili treba da imate dve strane. Kosovske institucije čine napore da dopru do zajednica ali morate da imate i drugu stranu koja će prihvatiti pruženu ruku.

Glas Amerike: Da li su privremene institucije, u saradnji sa UNMIK-om, uradile dovoljno da ohrabre preostali srpski živalj da se aktivno uključe u politički život i samim tim steknu poverenje u lokalne zvaničnike?

Riker: Teško je reći da li smo iskorisili sve moguće mere koje su bile na raspologanju ali moram da kažem da su i UNMIK i privremene institucije učinile mnogo toga.

Na pitanje o mogućnosti stvaranja kosovske vojske, Riker nije želeo da da konkretan odgovor ističući da ne želi da komentariše nijedno pitanje u vezi sa budućim statusom, dok je po njegovom mišljenju bezbednost na zavidnom nivou. Riker kaže da je Kosovo jedinstvena celina, da su u zoni severno od reke Ibar stacionirane brojne vojne snage te da je granični prelaz u tom delu Kosova pod jakom kontrolom.

Glas Amerike: Kako rešiti kosovski status a ne eliminisati paralelne srpske strukture?

Riker: To će biti na Martiju Ahtisariju da reši u okviru paketa ali to je svakako ključno pitanje.I nakon definisanja statusa, na Kosovu će ostati civilno i vojno medjunarodno prisustvo koje će nadgledati proces implementacije statusne odluke i vladavinu prava.

Na kraju razgovora šef UMNIK-a Joahim Riker je poručio:

“Na pomolu je rešenje za Kosovo, ali za njega postoji samo jedna budućnost, jedinstveno i multietničko Kosovo. Integracija je rešenje za sve zajednice a ne izolacija, mediji nažalost ne izveštavaju o tome ali kosovski Srbi su sve više okrenuti integraciji.”

XS
SM
MD
LG