Linkovi

Halilzad: SAD ne pokušavaju da kažu Iraku šta treba da čini


Američki ambasador u Iraku umanjuje značaj izveštaja da je došlo do nesporatzuma između Vašingtona i Bagdada. Američki zvaničnici negiraju da su pokušali da nalože iračkoj vladi šta da radi.

SAD i Irak su se – po svemu sudeći – razlikovali u stavovima po pitanju kada i kako Irak treba da sprovede političke reforme i na koji način treba da smiri sektaško nasilje. Američki zvaničnici su avali izjave koje je puno iračana protumačilo kao nastojanje Vašingtona da prisili iračku vladu. Kao odgovor, premijer Nuri al Maliki je rekao da ni jedna spoljna sila ne odlučuje u ime njegove vlade. Pokušaji Vašingtona i Bagdada da poprave odnose i pokažu jedinstven nastup prema svetu kulminirali su zajedničkom izjavom koju su dali predsednik Buš i premijer al Maliki. Obe strane su se saglasile da će biti ubrzana obuka iračkih snaga, kako bi se pospešila iračka sposobnost da preuzme odgovornost za bezbednost u zemlji. U gostovanju u programu mreže CNN, američki ambsadaor u Iraku, Zalmaj Halilzad je ukazao da je u pitanju nesporazum.

“Mislim da to nije bio problem. Problem je bio u načinu na koji su moje reči njemu prenete, odnosno prevedene, kao i to kako su to neki od medija ovde prikazali. Ono što je razumeo, kako su mu objasnili, je da sam ja odlučio o kojim pitanjima se radi i do kada iračani treba o njima da odluče.”

Ambasador Halilzad je naglasio da SAD ne pokušavaju da kažu Iraku šta treba da čini.

“Ono što sam ja stvarno rekao, kako ste vi to prikazali, je da su iračani odlučili o nekim ciljevima i vremenskim rokovima za njihovu realizaciju, a ne da sam to ja odlučio, pa da to ja onda objavljujem premijeru, kako bi on to sproveo.”

Predsednik Buš je juče ponovio svoju podršku premijeru al Malikiju, a sličan stav je izneo i predsedavajući senatskog komiteta za spoljne poslove Senator Ričard Lugar.

“Maliki je premijer. Mislim da ne treba da ulazimo u procene da li je premijer sposoban, ili nije. On je predsednik vlade. Zato ćemo prihvatiti kao tačno sve ono što kaže, da će on te odluke doneti sa saradnicima.”

U međuvremenu, funkcioneri američkih snaga su saopštili da su koalicione trupe ubile 17 ekstremista u blizini mesta Balad. A u iračkoj prestonici, policija je pronašla tela 25 osoba, koje su mučile i pogubile sektaške milicije. U blizini Basre, na jugu Iraka, naoružane osobe su u zasedi sačekale minibus u kome su se nalazili policijski prevodioci i instruktori iz policijske akademije. U tom napadu je ubijeno 17 ljudi. Američki ambasador u Iraku je potvrdio da je, o pitanju nasilja, Bagdad proteklih meseci prošao kroz – kako se izrazio – “vrlo, vrlo težak period”. On je, međutim, odmah dodao da je bilo i jako puno pozitivnih događanja u drugim delovima Iraka, uključujući i skok u poljoprivrednim rezultatima, kao i proizvodnji električne neregije.

XS
SM
MD
LG