Linkovi

Danas vam predstavljamo film “Catch a Fire”


Tiranija i brutalnost navode jednog običnog čoveka da postane revolucionar u novom filmu čija se radnja odvija u vreme burnih poslednjih godina aparthejda u Južnoj Africi. Film je zasnovan na istinitoj priči, a glavne uloge tumače Derek Luk i «oskarovac» Tim Robins.

Pre nego što je postao pobunjenik, Petrik Šamuso živeo je dobar život za jednog crnca u Južnoj Africi 1980. Radeći u rafineriji nafte Sekunda istočno od Johanesburga zaradjivao je dovoljno dasvojoj ženi i deci obezbedi pristojan život; a nalazio je i vreme da bude trener lokalnog fudbalskog tima. Medjutim, poštovanje koje je stekao u svojoj zajednici nije značilo mnogo vladajućim belačkim strukturama koje su Patrika videle samo kao običnog crnca.

Kada vojno krilo pobunjeničkog Afričkog nacionalnog kongresa napadne rafineriju 1980. godine, Petrik postaje jedan od osumnjičenih, baš kao i svi ostali crnci iz tog dela grada.

Brutalna ispitivanja policije, prebijanja i degradiranje ne uspevaju da izmame priznanje ovog nevinog čoveka, pa policijski inspektor dovodi Polovu ženu, Prešes. Nju tuku i ponižavaju, što je za Petrika kap koja preliva čašu. On nestaje preko granice sa Mozambikom gde se pridružuje pobunjenicima ANC-a i postepeno se pretvara u nasilnog radikala za šta ga je policija nepravedno optužila na početku.

Posle godinu dana treninga medju gerilcima, Petrik se vraća u Južnu Afriku i organizuje sopstveni bombaški napad na rafineriju. Sledi masovna potera, vlasti ga hvataju, sudi mu se u skladu sa odredbama anti-terorističkog zakona, i šalju u zatvor za protivnike režima na Roben Ajlendu, gde Petrik ostaje sve do amnestije 1991. kada su pomilovani svi politički zatvorenici. Američki glumac Derek Luk, koji je glumio u drami “Antoan Fišer” 2002. tumači lik Petrika. On kaže da mu je putovanje u Južnu Afriku gde je film sniman pružilo dragoceni uvid u to kako je borba protiv aparthejda uticala na karakter njegovog junaka, i karakter čitave nacije.

“Ono što me je zapanjilo kod aprthejda je koliko toga, kao Amerikanac, i Afro-Amerikanac, ja nisam znao. Osećao sam ogromnu odgovornost da, ako gluma ima neke obrazovne svrhe, ovaj film predstavlja priliku da probudim svoju sopstvenu okolinu. Kada mi pričamo da nam je zaista teško u životu, mislim da smo ponekad naivni u tim predstavama.”

Tim Robins glumi poručnika specijalne policije, Nika Vosa, čiji je složeni karakter zapravo zasnovan na nekoliko istražitelja koji su proganjali Petrika.

Reditelj Filip Nojs kaže da je za njega bilo važno da ne okreće kameru od užasa i nasilja borbe protiv aparthejda. No, Nojs, koji je rodjen u Australiji, svoj film opisuje kao priču o običnom čoveku koji je uradio nešto izuzetno.

“Mislio sam da je to sjajna i podsticajna priča, i da je to njen prvenstveni značaj. Možete da tragate za značenjem, ali mislim da možete da ga nadjete samo ako snimite dobru i ubedljivu priču. Značaj svega toga ostavljate publici da proceni. Na projekcijama širom Amerike I Velike Britanije, u toku procesa post-produkcije, stekli smo utisak da je publika u stanju da se poistoveti sa pričom iako se ona dešava u prošlosti. Možda je razlog taj što na osnovu naše istorije i naših postupaka u prošlosti možemo da sagledamo svoju budućnost”.

U filmu "Catch A Fire" takodje glumi južnoafrička glumica Boni Mbuli Hena kao Prešes Šamuso. Scenario je napisala Šon Slovo a ko-producent filma je njena sestra Robin. Njih dve su inače rodjene u Južnoj Africi, ali su odrasle u egzilu jer je njihov pokojni otac, Džo Slovo, bio aktivista u borbi protiv aparthejda. Muziku za film komponovao je Južnoafrikanac Filip Miler.

XS
SM
MD
LG