Linkovi

Umro čuveni trener Boston Seltiksa Arnold "Red" Ojerbah


Američki košarkaški trener Arnold "Red" Ojerbah, vodja čuvene ekipe Boston Seltiksa koja je osvojila rekordnih osam uzastopnih NBA šampionata, umro je iznenada u svojoj kući u Vašingtonu u 89. godini.

Izvanredni trener, s nepogrešivim osećajem za pronalaženje mladih i talentovanih igrača, postao je član košarkaške Kuće slavnih 1969. godine, u kojoj je i njegovih čak 11 grača, medju kojima Bil Rasel i Lari Bird. Sa ukupno osvojenih devet NBA titula u karijeri, na listi najboljih NBA trenera svih vremena deli prvo mesto sa aktuelnim šefom stručnog štaba LA Lejkersa Filom Džeksonom.

Njegov niz od osam uzastopnih NBA titula od 1959. do 1966. godine nijedan trener nije uspeo da ponovi. Predvodio je ekipu Seltiksa i do osvajanja deset titula šampiona istočne divizije u 16 sezona.

"Red Ojerbah je bio veliki učitelj, pravi košarkaški revolucionar i entuzijasta", ocenio je komesar NBA lige Dejvid Stern u izjavi za internet sajt lige.

Ojerbah će ostati upamćen kao trener koji je uveo brze kontranapade u NBA ligu, i na taj način omogućio svojoj ekipi mnoštvo lakih poena i pobeda, za razliku od većine ekipa koje su forsirale odbranu.


XS
SM
MD
LG