Linkovi

Ulazak Crne Gore u Partnerstvo za mir podržavaju i opoziocione stranke


Potpredsjednik crnogorske Vlade Dragan Đurović ocijenio je da je realno očekivanje da Crna Gora krajem novembra na Samitu u Rigi bude primljena u Program partnerstvo za mir.

Đurović smatra da za ulazak Crne Gore u Partnerstvo za mir ne postoje prepreke, prije svega političkog karaktera i da je Crna Gora nakon formiranja Vojske ustanovila Ministarstvo odbrane kojim privremeno rukovodi predsjednik Vlade.

„Izborom nove Vlade uskoro i formalno biti imenovan novi ministar odbrane i stvoreni uslovi za implementaciju nove organizacije ministarstva i kadrovsko ekipiranje“, kazao je Đurović.

On je rekao da Crna Gora ima usvojenu Strategiju nacionalne bezbjednosti koja predstavlja osnov za donošenje niza zakonskih, strateških i doktriniranih dokumenata i da značajne zemlje daju podršku prijemu Crne Gore u PZM.

„Članstvo u PZM predstavljaće značajan korak u afirmaciji postignute političke, bezbjednosne i makro ekonomske stabilnosti Crne Gore“, rekao je Đurović.

Socijalistička narodna partija Crne Gore ima pozitivan stav u vezi sa prijemom Crne Gore u Program partnerstvo za mir i u Sjeverno-atlantski savez.

„Mi ovo pitanje posmatramo kao jedno od onih, koje predstavlja istinski test ozbiljnosti ali i posvećenosti jednog društva, države ili običnog odgovornog činioca u odnosu na budućnost svoga prostora“, kazao je funkcioner te partije Srđan Milić.

Pokret za promjene smatra da je uključivanje Crne Gore u atlantske bezbjednosne strukture njen dugoročni interes.

„Taj stav je utemeljen ne samo na svijesti o koristima koje naša država u bezbjednosnom smislu time može steći, već i na uvjerenju da je članstvo u Partnerstvu za mir neformalni preduslov za pridruženje Evropkoj uniji, kažu u Pokretu.

I vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović smatra da su realne šanse da Crna Gora na Samitu u Rigi bude primljena u Program parnerstvo za mir. On je rekao da su u takvim procesima ipak mogući neočekivani zahtjevi za ispunjenje još nekog, novopostavljenog uslova.


XS
SM
MD
LG