Linkovi

Egipat rasporedio hiljade policajaca na granicu sa pojasom Gaze


Egipat je prebacio 5 hiljada policajaca na granicu sa Gazom, nakon što je jedan izraelski list objavio da izrael planira da bombarduje tunele za kriumčarenje oružja.

Egipat je saopštio da je rasporedjivanje namenjeno zaštiti egipatskih gradjana u toj oblasti i pozvao izrael da ispolji uzdržanost. Napetost na granici povećala se prošle sedmice, nakon što je komandant izraelske vojske izjavio da su palestinski ekstremisti iskopali stotine tunela od kako se izrael povukao iz Gaze pre godinu dana.

Prema sporazumu o bezbednosti granice, Egipat bi trebalo da sprečava krijumčarenje oružja, ali izraelski zvaničnici optužuju Egipat da zatvara oči i ne radi ništa. izraelska vojska je saopštila da su tone oružja i eksploziva prokrijumčarene Palestincima, uključujući anti-tenkovske projektile koje su koristili gerilci Hezbolaha tokon nedavnog rata u Libanu. Portparol izraelskih vlasti Mark Regev istakao je da izrael neće dozvoliti da Gaza postane novi Liban.

«imate situaciju u kojoj ekstremističke grupe unutar Gaze žele da poboljšaju svoje terorističke mogućnosti, da poboljšaju svoje strateške mogućnosti i trude se da se domognu nekog oružja i savremene opreme kakvo je Hezbolah imao u južnom Libanu i naravno da nije u našem interesu da se to dogodi».

izrael razmatra nekoliko vojnih opcija, uključujući vazdušne udare i ponovno zauzimanje palestinske strane granice, poznate kao Filadelfijski koridor. Ali Regev je rekao da je to poslednja opcija.

«U ovom trenutku mi radimo sa Egipćanima kako bi osigurali, ili videli da li je to moguće, da diplomatskim merama zaustavimo unošenje oružja».

Egipatsko rasporedjivanje snaga bezbednosti izgleda da je odgovor na izraelsku zabrinutost. Egipatski izvori kažu da policija postavlja kontrolne punktove i vrši racije ekstremističkih skloništa u nameri da spreči krijumčarenje oružja. i dok je pretnja vazdušnim udarima podstakla Egipat da preduzme akciju, izraelski zvaničnici su skeptični da bi to moglo da ima efekta. Ali, kažu oni, izrael neće stajati po strani, dok se Gaza naoružava za rat.


XS
SM
MD
LG